• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

A Házi Gyermekorvosok Egyesülete az "egészséges igazolásról"

Lapszemle 2023.09.12 Forrás: penzcentrum.hu
A Házi Gyermekorvosok Egyesülete az

A rendeletmódosítás továbbra sem zárja ki annak a lehetőségét, hogy az óvoda, iskola a szülői igazolást milyen feltételekkel fogadja el.

Szemptember 1-jével pont került a szülők, iskolák/óvodák és gyermekorvosok vitájára arról, hogy kérhet-e az intézmény igazolást arról, hogy a gyermek egészséges, tehát már közösségbe engedhető. Ez már régóta képezte vita tárgyát, amely igazán a pandémia alatt mérgesedett el. A 20/2012. (VIII. 31.) EMMI rendelet a nevelési-oktatási intézmények működéséről és a köznevelési intézmények névhasználatáról 19. pontja kimondja, hogy "ha a nevelési-oktatási intézmény kérésére a gyermek, tanuló betegség gyanúja miatt orvosi vizsgálaton vesz részt, a szülő vagy a tanuló kérésére ennek megtörténtét" és azt hogy a diák már látogathatja az intézményt, "az orvos igazolja". A rendeletmódosításra a Házi Gyermekorvosok Egyesületének (HGYE) elnöksége reagált a pénzcentrum.hu-n.

Mint írták, törvény rendeli el, hogy annak a szülőnek, aki gyermekén fertőző betegség jeleit észleli, orvoshoz kell fordulnia. Ezekből következően egyedül a szülő felelőssége a gyermek egészségi állapotának megítélése és ennek megfelelően az orvoshoz fordulás. Amennyiben ezt a szülő elmulasztja, vagy a tünetek az iskolában jelentkeznek, akkor a pedagógus az, aki észlelheti a gyermek betegségre utaló tüneteit, és számára jogszabály írja elő a teendőket. Az orvos/háziorvos a szülő által észlelt tünetek és a gyermek személyes, vagy telemedicinális eszközökkel történő vizsgálata alapján megállapítja a diagnózist és a gyógyulás várható időpontját. A várható gyógyulási időtartamokat azaz azoknak a napoknak a számát, amelyek alatt az adott betegség várhatóan gyógyul, egyes betegségekre a táppénzelés szabályai határozzák meg. A várható gyógytartamot meghatározó igazolás kiállítására a jelenlegi jogi szabályozás is lehetőséget ad. (A gyermek tól-ig nem látogathatja az oktatási nevelési intézményt). (...)

A rendeletmódosítás egyértelművé teszi, hogy amennyiben a gyermek, a tanuló beteg, akkor az orvos határozza meg, hogy mennyi ideig nem látogathatja a nevelési.oktatási intézményt. Egyértelművé teszi azt is, hogy ha az óvodai, iskolai mulasztás betegség miatt történik, úgy ennek igazolása olyan ténykérdés, amelyet orvos igazolhat. A rendeletmódosítás ugyanakkor továbbra sem zárja ki annak a lehetőségét, nem változtat azon a hatályos helyzeten, hogy amennyiben a házirend ezt lehetővé teszi, a gyermek, a tanuló egészségi állapotával kapcsolatos esetkörökben is (külön indoklás nélkül) a házirendben a számára meghatározott keret erejéig maga igazolja a gyermek, tanuló mulasztását. Az óvoda, iskola tehát saját hatáskörben dönthet arról, hogy enyhe, átmeneti tüneteket okozó ,orvosi ellátást nem igénylő állapot esetén a szülői igazolást milyen feltételekkel fogadja el…..

Az orvos dönt arról, hogy az orvosi igazolást a betegség milyen stádiumában állítja ki. Ha az igazolás várható időtartamra szól, úgy a mulasztást ezen időpontig kell igazoltnak tekinteni.

Kérjük a tisztelt igazgatókat, hogy a belső szabályozásuk (házirend) elkészítése során a szülői felelősségvállalás tudatosításával, a szülők igényei ésszerű érvényesítésének elősegítésével járjanak el.”

Kérjük tehát mi, házi gyermekorvosok is az oktatási nevelési intézményeket a fentiek megfontolására és alkalmazására és arra, hogy az enyhe tünetekkel bíró, vagy betegségből gyógyuló gyermekeket hamis biztonságot adó igazolások kiállítása céljából ne tegyék ki ismételt, vagy súlyosabb fertőzéseknek" - írta a HGYE.

A teljes állásfoglalás a pénzcentrum cikkében olvasható

Legolvasottabb cikkeink