• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A kis Lilike gyógyulásáért fogtak össze Kaposváron

Lapszemle Forrás: sonline.hu

A fogyatékkal élőket egyre nehezebben tudják anyagiakkal támogatni.

Ötödik alkalommal szervezte meg pénteken a Figyelemfelhívó és Esélyteremtő Napot a Bárczi módszertani központ és az Értelmi Sérültek Somogy Megyei Egyesülete a kaposvári Kossuth téren. A hagyományos jótékonysági napon a városlakók megismerhették azokat a civil szervezeteket, alapítványokat, amelyek a városban és a megyében működnek, s ahova fordulhatnak, ha segítségre van szükségük. Az egész napos rendezvényen bemutatkoztak a kaposvári óvodák, iskolák, művészeti iskolák csoportjai, fejlesztő játékokat is kipróbálhattak a kicsik. A rendezvény alatt a kaposvári Lénárt Lili gyógykezelésének támogatásához gyűjtöttek adományokat – írja a sonline.hu portálja.

Lilike édesapja, Lénárt Tamás a Bárczi iskola növendéke volt, s világszínvonalú sporteredményekkel öregbítette nem csak iskolája, de Kaposvár és az ország hírnevét is. A két éves Lilike aztán ikerterhességből oxigénhiányos állapotban született a családba. Testvére sajnos már nincs közöttünk, de a kislány hatalmas élni akarásról tett tanúbizonyságot. Családja mindent megtesz a kislány egészsége és fejlődése érdekében, de anyagi lehetőségeik korlátozottak.

Lilike folyamatos fejlesztése – a komplex terápiát Zalaegerszegen végzik – havi 30-40 ezer forintba kerül. A korai fejlesztés rendkívül sokat javít Lilike állapotán, ám mivel szerény anyagi körülmények közt él a család, nagy nehézséget okoz nekik ezt az összeget hónapról hónapra előteremteni. A Bárczi módszertani központ eddig is támogatta a családot, s az idei esélyteremtő napon pedig a ruhaturkálóban befolyt összeget, s az arcfestésre felajánlott összegetek juttatják el a családnak.

Az V. Esélyteremtő Nap apropóján Benczéné Csorba Margit, a Bárczi központ főigazgatója kiemelte: a fogyatékkal élők helyzete most azért nehéz, mert ugyan az emberek együttérzők velük továbbra is, ám egyre nehezebben tudják anyagiakkal támogatni őket. Ezért leginkább pályázati pénzekre számíthatnak csak a fogyatékkal élőket segítő szervezetek. Pályázati kiírás viszont sajnos jelenleg nem sok van. Pedig nagy szükség volna forrásra, mert a tapasztalat azt mutatja, hogy az intézményi keretek közül kikerülő fogyatékkal élők gyakran elmagányosodnak – tette hozzá Benczéné Csorba Margit.

Az esélyteremtő nap azoknak is segítséget jelentett, akik anyagiak híján nem tudnak megengedni maguknak fejlesztő-játékokat, a Bárczi központból ugyanis lehetőség van ilyenek kölcsönzésére.