• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A mozgásgazdag életmódé a jövő

Lapszemle Forrás: Magyar Nemzet

Nem szívderítők a Társadalomkutatási Intézet (Tárki) által felmutatott eredmények.

Az időskor előtt állók több mint egyötöde úgy érzi, semmit nem tehet az egészségmegőrzés érdekében - mondta Henter Izabella dietetikus, egészségügyi menedzser. A szakember rámutatott arra is, hogy a fiataloknál sem jó a helyzet: a helytelen életmódválasztás következtében egyre több tinédzsernek vannak egészségügyi problémái.

Gyakori jelenség a magas testzsírtartalom, amely a vékony és a sovány fiatalokat is érinti. - A hastájékon felhalmozódott zsírréteg az egyik tipikus jele annak, hogy a tizenévesek helytelen életmódot folytatnak - magyarázta Henter Izabella. - A számítógép előtt eltöltött hosszú órák és a mozgásszegény életmód nagyban hozzájárul a fiatalkori elhízáshoz. Ma már egy házibuli sem a régi, a tánc helyett gyakran az alkoholfogyasztásról szól, az alkohol pedig köztudottan magas kalóriatartalommal is bír - fogalmazott a dietetikus. A szakember felhívta a figyelmet arra az elkeserítő adatra, hogy a magyar lakosság csaknem hatvan százaléka túlsúlyos vagy elhízott, ami európai viszonylatban is lesújtó. Az elhízás immár népbetegségnek tekinthető, azonban nem csak hazánkat érinti ez a probléma.

Idén első alkalommal rendezték meg az európai elhízás elleni napot május 22-én, 5-10 százalékkal egy egészségesebb Európáért szlogennel, ezáltal jelezve, hogy már 5-10 százalékos testsúlycsökkenésnek is pozitív élettani hatásai lehetnek. Henter Izabella rámutatott: a legfontosabb a szemléletváltás, hiszen minden a fejben dől el.

Magyarország a daganatos, szív- és érrendszeri betegségekben élen jár, ami a szakember véleménye szerint párhuzamba állítható azzal, hogy a magyarokra még mindig jellemző a pesszimista életszemlélet. Elmondása alapján az élelmiszer-vásárláskor továbbra is szkeptikusak vagyunk a reformtermékekkel; még mindig előnyben részesítjük a már jól ismert, ám sokszor az ideális összetételtől negatív irányban jócskán eltérő árukat. További probléma az ismerethiány.

Egy több országban végzett felmérés alapján a magyarok jelentős része nincs tisztában azzal, hogy mi a különbség az anyagcsere és az emésztés között - ismertette. A szakember szorgalmazza az egészséges életmóddal, a mozgásra való neveléssel kapcsolatos programok szervezését; elmondása alapján hetente minimum háromszor 30-40 perces intenzív mozgásra lenne szükség az egészség megőrzéséhez. Az egészségügyért felelős államtitkárság tájékoztatása szerint számos önkormányzat nyert már el támogatást egészségfejlesztési tevékenység címén. Az európai uniós egészségügyi fejlesztési forrásokból a Társadalmi megújulás operatív program, Egészségre nevelő és szemléletformáló életmódprogramok című konstrukció biztosít lehetőséget egészségfejlesztési terveket megfogalmazó projektek támogatására.

- Az első, egyszerűsített kiírásokra a tízezer fő alatti kistelepülések önkormányzatai és intézményeik, civil szervezetek, illetve gazdasági társaságok pályázhattak egy- és tízmillió forint közti támogatási igénnyel – tájékoztatott a szaktárca. Hozzátették, a pályázati források többek között az egészséges táplálkozás, illetve energia-egyensúly megtartására, a lakosság rendszeres testmozgását elősegítő szabadidős programok megvalósítására, dohányzást, alkohol- és drogfogyasztást megelőző programokra fordítható.