• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Visszakérik pénzüket az önkormányzatok

Lapszemle Forrás: Világgazdaság

Támogatja a kórházak állami kézbe adását a Magyar Önkormányzatok Szövetsége.

Támogatja a kórházak állami kézbe adását a Magyar Önkormányzatok Szövetsége, mert csak egységes irányítással lehet takarékosabb az egészségügy gazdálkodása - mondta a Világgazdaságnak Gémesi György elnök. Pénzforrások híján egyébként sem képesek fenntartani a 30-40 ezres lélekszámú városok, de a megyék sem a gyógyító intézményeiket.

Ám a tulajdonváltás előtt meg kell állapodni arról, hogyan kapják vissza az önkormányzatok a kórházakba invesztált pénzüket, a pályázatokhoz nyújtott önrészt, a hitelekből végrehajtott beruházásokat, amelyeket jelenleg is törlesztenek - tette hozzá az elnök.

Meg kell egyezni az intézmények felhalmozott adósságának sorsáról is - közölte a Magyar Kórházszövetség elnöke. Mára ugyanis egyhavi működésnek megfelelő összeggel tartoznak a beszállítóknak, amelyet a tulajdonváltástól függetlenül valakinek ki kell fizetni - jelentette ki Rácz Jenő. Nagy a baj, hiszen a háttéripar mára "nem biztosan megtérülő adósságnak" minősítette a kórházi kinnlevőségeiket, ami eddig még nem fordult elő.

Az Egészségügyért Felelős Államtitkárság múlt héten hozta nyilvánosságra, hogy június végén 127,7 milliárd forint volt a kórházak kifizetetlen számlája, az első negyedévhez képest 9 százalékkal, 10,8 milliárd forinttal emelkedett. Ebből a határidőn túli kötelezettség három hónap alatt 41,8 milliárdról 45,1-re duzzadt. A szövetség szerint beavatkozás nélkül az adósság év végére elérheti a 60 milliárd forintot. A tartozások egyik oka lehet a túlköltekezés, ám Gémesi inkább az ágazat alulfinanszírozásában keresné a bajt, ezért elkerülhetetlennek tartja a konszolidációt.

Ezt sürgeti a kórházszövetség is, számításaik szerint csak a kamatok miatt évi 5-6 milliárd forinttal nő a tartozás. Csiba Gábor, a Stratégiai Szövetség a Magyar Kórházakért Egyesület elnöke úgy tartja: mivel az egészségügy teljesítette az államadósság lefaragása miatt rárótt pénzügyi előírásokat, elvárható az ágazat anyagi stabilizálása. Példaként hozta fel, hogy csak a generikus gyógyszerek árának 20 százalékos csökkentésével 20 milliárd forintot takarítanak meg az Egészségbiztosítási Alapban. Így remény van arra, hogy hozzájussanak a kórházak az alap idei költségvetésében zárolt 15 milliárd forinthoz. Az elnök sokat vár az egészségügyi intézményrendszer átalakításától, ami növeli a költséghatékonyságot.