• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A parlagfű zsarnoksága

Lapszemle Forrás: Magyar Nemzet

Magyarországon évről évre több a parlagfű, és egyre több a (nem csak parlagfű-) allergiás.

De miért kell ennek így lennie? - kérdezik most egyre hangosabban betegek, hozzátartozók és még nem allergiás egészségesek - mielőtt ősz végével a kérdés lekerül a napirendről, hogy jövő tavasszal ismét felbukkanjon – írja cikkében Nékám Kristóf allergológus.

Véleménye szerint a magyar mezőgazdaság tönkretétele nyitotta meg az utat a parlagfűnek is, és nem véletlen, hogy a 2,5 millió légúti allergiás (szénanáthás és asztmás) beteg közel felének vannak tünetei júliustól októberig. Ez idő alatt egyes allergiagyógyszerek fogyása megduplázódik a téli hónapokéhoz képest, ám a szénanáthás betegek negyedének kezelése felel csak meg tüneteik intenzitásának - holott a gyógyszerszámla biztos, hogy meghaladja a 15 milliárd forintot.

A leggyakrabban használt „antihisztamin" gyógyszerek támogatása megszűnt, egyes kezelésformák éves költsége közelít a százezer forinthoz - OEP-támogatós híján. Az „alulkezelt" betegek életminősége rossz, holott bevált kombinációkkal akár kifogástalan is lehetne, munkateljesítményük 25 százalékkal is csökkenhet a magas pollenkoncentrációban.

A pollenjelentések segítik a tájékozódást, de az alulfinanszírozott, munkatársakat nélkülöző aerobiológiai hálózat által péntekenként közreadott országos heti pollenjelentés legfrissebb adatai vasárnapra vonatkoznak. Az öt nap késés miatt ezek már főleg a kutatókat érdeklik.

Nékám Kristóf szerint nem kétséges, irtani kell a parlagfüvet, azonban az erre vonatkozó kormányzati intézkedések nem elégségesek, és hangsúlyozzák eléggé ennek fontosságát.

„Mantraként hangzik el egyidényes szakértők szájából minden esetben, hogy mennyi beteg van, hogy egyre több beteg van - de az egészségpolitikusok hangja alig hallható. Pedig a parlagfűprobléma, szélesebb értelemben az allergiák kérdése mindenekelőtt egészségkérdés. (…) Ma hiányoznak a határozott, eredményességet ígérő kormányzati tervek, és csak a szomszéd földjét látja parlagfüvesnek majdnem minden telektulajdonos. Nincsenek keretei a társadalmi véleménynyilvánításnak, ezért sok jó ötlet felhasználatlan marad".