Sokan panaszkodnak, hogy hiába diétáznak, csak nem akarnak lefogyni. Arról nem is beszélve, hogy ha nagy kínkeservesen mégis sikerül néhány kilót leadniuk, pillanat alatt visszajönnek a nehezen elvesztett kilók, sőt tovább nő a testsúlyuk. A tudósok most állatkísérletekben bebizonyították miért: a fogyókúrázók étvágya azért válik csillapíthatatlanná, mert a szervezetben jelentősen megemelkedett a stressz-hormonok mennyisége.
Tracy Bale és munkatársai a Pennsylvania Egyetemről a Journal of Neuroscience-ben ismertették állatkísérleteik eredményeit. Kísérleti egereket háromhetes kényszerdiétára fogtak, melynek során testsúlyuk 10-15 százalékát vesztették el. Ez kegyetlen eljárásnak tűnik, ám magunkhoz sem vagyunk kíméletesebbek, mert ilyen mértékű súlycsökkenéssel jár az erélyes emberi fogyókúra is. Hogy ez a diéta mégsem olyan jó, azt az egerek vérvizsgálata igazolta, mely jelentős stresszhormonszint-emelkedést jelzett vissza. A felboncolt állatokban az agyban is igazolták a stressz kórélettani következményeit.
Ezen kívül az állatok viselkedése depresszióra, de legalábbis depresszív hangulatváltozásra utalt. Az ezt kiváltó okok a táplálékmegszorítás után is fennmaradtak: a rágcsálók a szokásosnál sokkal több zsíros eledelt vettek magukhoz, és a kiindulási súlyukat meghaladva elhíztak.
A stressz okozta elváltozások mélyebbnek bizonyultak, mint korábban feltételezték. A kórélettani elváltozások végső soron a stresszhelyzetben aktiválódó, illetve a táplálkozási szokásokat irányító gének (un. epigenetikai) elváltozásaira voltak vezethetőek. Ez azt jelenti, hogy környezeti tényezők, jelen esetben a stressz hatására, a kromoszómához olyan kémiai anyagok kapcsolódnak, amelyek módosítják az örökletes anyag tulajdonságait, bizonyos géneket ki-, másokat meg bekapcsolnak, megváltoztatva ezzel a szervek és az egész szervezet működését.