• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Akár már január végén oltani kezdhetik a 60 év felettieket

Lapszemle 2021.01.09 Forrás: G7.hu
Akár már január végén oltani kezdhetik a 60 év felettieket

Ha tényleg a korábban vázolt tervek szerint haladnak, január végén akár a harmadik csoport, a 60 évnél idősebbek oltása is megkezdődhet.

Bár sosem gondolta senki, hogy az egészségügyi dolgozók körében teljes lesz a beoltottság, nagyon valószínű, hogy a vártnál jóval kevesebben vették fel a vakcinát, mielőtt az oltási tervben a második körbe ugrottunk volna - írta a G7.hu. 

Ennek több oka is lehet.  A lap az operatív törzset és az NNK-t is megkérdezte arról, hogy az ágazatban dolgozók oltási hajlandósága mekkora, de nem kaptak választ. A nyilatkozó érintettek véleménye és tapasztalata elég nagy szórást mutat, de talán lehet belőle következtetni arra, hogy mi történik.

Beszéltünk például olyan budapesti Covid-osztályon dolgozó nővérrel, aki teljesen elzárkózott az oltástól, egy vidéki kórház szintén koronavírusosokat ápoló osztályán pedig azt mondták nekünk a dolgozók, hogy szerintük csak az állomány negyede kérte első körben a vakcinát. Egy ugyancsak vidéki, de nem Covid-kórházban dolgozó alkalmazott pedig azt mondta, hogy náluk a nővérek közül szinte senki nem szeretne oltást - írták.

Az elutasítás okai elég széles skálán mozognak: akadt, aki tervezett gyermekvállalás miatt nem akart oltatni, de olyanok is vannak, akik egyszerűen nem bíznak a vakcinában. Igaz, elég vegyes a kép, mert mások pont arról számoltak be nekünk, hogy az egészségügyi dolgozók között egyre több az oltáspárti, és náluk a többség kéri a vakcinát.

Az oltásról való önkéntes lemondás mellett a másik gát az lehet, hogy a korábbi koronavírus-fertőzés miatt hiába is jelentkeznek oltásra a dolgozók, a betegségük után egy bizonyos ideig nem kerülhetnek sorra. A jelenlegi protokoll szerint őket egy darabig szinte biztosan nem lehet beoltani. Az azonban még az egészségügyi dolgozók számára sem egyértelmű, hogy pontosan meddig. A többség 90 napot említett, állítólag ez szerepelt az igényt felmérő dokumentumokban, illetve az oltópontokon is ezt a tájékoztatást adták, de az NNK hivatalos oltási tervében fél évet említenek, és a lap forrásai között többen is voltak, akiknek az elmúlt napokban már szintén ezt mondták különböző hivatalos csatornákon. Más kérdés, hogy például az oltópontokon elvileg regisztrálni ettől függetlenül is lehet, csak éppen későbbi időpontot kapnak az érintettek. Továbbiak a cikkben