• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

380 milliónál jár egy falusi orvosi szolgálati lakás ára

Lapszemle 2021.01.09 Forrás: 24.hu
380 milliónál jár egy falusi orvosi szolgálati lakás ára

Két éve 13 szolgálati lakás megépítését támogatták 3 milliárd 89 millió forintból, 2020-ban öt orvosi szolgálati házra biztosítottak 1,9 milliárdot.

Néhány száz lelkes települések átlagosan 380 millió forintot költhetnek a Makovecz Imre stílusát idéző orvosi szolgálati otthonok építésére, de hogy mi indokolja a kiugró költségeket, még mindig nem lehet tudni - írta a 24.hu.

Míg 2019-ben még átlagosan 230 millió forintot adott orvosi szolgálati házakra a kormány a Magyar Falu Program keretében, tavaly már 380 millió forintot – derül ki a kormany.hu-ra feltöltött dokumentumból. Két éve 13 szolgálati lakás megépítését támogatták 3 milliárd 89 millió forintból, 2020-ban öt orvosi szolgálati házra biztosítottak 1,9 milliárdot.

A 2020-as pályázati anyag szerint a települések nyolc vázlattervből választhatják ki a számukra megfelelő házat. Az épületek nagysága 177 és 218 négyzetméter között mozog, ám a nyolc változatból csupán az egyikben van rendelő is.

A nyertes települések polgármestereit kérdezte a lap arról, hogy községükben milyen típusú házakat építenek, lesznek-e ezekben rendelők, illetve tudják-e már, ki költözik be a szolgálati lakásokba.

Valiczkó Mihályt, Győrasszonyfa polgármestere csupán annyit mondott a beruházással kapcsolatban, hogy „át kell tervezni, mert keskenyebb a telek”, de részleteket nem árult el. Kaczor Zsolt Mihály, Győrvár község polgármestere örült a megkeresésünek, mondván, ilyen pozitív dologról nem minden nap tud beszámolni. Megemlítette, hogy településüknek van óvodája, iskolája, vasúti megállója, csak orvosa nem volt nagyon rég. A háziorvosi és a fogorvosi feladatokat is évek óta helyettesítéssel látták el, hiába mozgattak meg minden követ, így sem sikerült orvost találniuk.

Ebben a helyzetben volt nagy segítségünkre a Magyar Falu Program és a megyei TOP-pályázat, amiket megnyertünk. Felújítottuk az orvosi rendelőnket és új fogorvosi rendelőt hoztunk létre korszerű eszközökkel. Most pedig orvosi szolgálati lakás építését tervezzük a megnyert pénzből – írta a polgármester. A háziorvosuk tavaly decemberétől egy Magyarországon született jemeni származású doktor, ő lakik majd a nettó 197 négyzetméter alapterületű, „passzív jellegű” házban. Továbbiak a teljes cikkben

Legolvasottabb cikkeink