• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Amerikai intelem víruskutatóknak

Lapszemle Forrás: Magyar Nemzet

Rossz kezekbe kerülhet a mutáns madárinfluenza-vírus, ha felfedezői részletesen közlik kutatási eredményeiket.

Az AP az Egyesült Államok kormánya egyik biztonságpolitikai tanácsadó szervezetének félelmeit idézte. Tegnap a távirati iroda szintén beszámolt arról, hogy Washington arra kérte az érintett tudósokat: szűrjék meg a laboratóriumi körülmények között létrehozott, emlősök között terjedni képes H5Nl-vírus-ról szóló publikációjukat. Az - egyébként nem kötelező jellegű - ajánlást megküldték az amerikai Science és a brit Nature című folyóiratoknak is.

Az érintett szakértők, a hollandiai Erasmus Egyetem Orvosi Központ és az amerikai Wisconsin-Madison Egyetem egy-egy kutatócsoportjának tagjai közleményben fejtették ki álláspontjukat, amely szerint vonakodva bár, de engednek a kérésnek. A kutatásokat megrendelő amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézetek (NIH) fertőző betegségekért felelős vezetője, Anthony Fauci mindezt úgy kommentálta: „Nem volt könnyű döntés".

A Science és a Nature folyóiratok főszerkesztői ugyanakkor még nem határoztak. Ok azt jelezték, hogy megfontolják az amerikai kormány kérését, egyúttal viszont aggodalmukat fejezték ki az eddig példa nélküli ajánlás és a fontos tudományos információk visszatartásának szándéka miatt.

Ismeretes, a madárinfluenza vírusa először 1997-ben fertőzött meg embert, azóta nagyjából hatszáz eset vált ismertté. A H5N1 különlegesen romboló hatású emberekben, mert széles körű szervkárosodást okoz. Emiatt igen magas a vírus halálozási rátája: a fertőzöttek 60 százaléka - eddig összesen körülbelül 350 ember - vesztette életét.

A madárinfluenza mostanáig ismert törzsei embert nagyon ritkán fertőznek meg, emberről emberre pedig az említett törzsek nem terjedtek. A szakértők régóta aggódnak amiatt, hogy az influenzavírusok gyakori mutációja miatt egyszer olyan törzs alakulhat ki, amely könnyen terjed emberek között is.

A NIH azt kívánta megtudni, hogy milyen genetikai változtatásokkal történhet ez meg. A két egyetem kutatói vadászgörényeket használtak fel emlősinfluenza-modellekként. A mesterségesen létrehozott új vírus a természetben megtalálható H5NI-nél jóval fertőzőbb lett, könnyedén terjedt az állatok között. Ezt látva az Egyesült Államok kormányának biológiai biztonságért felelős tudományos tanácsadó testülete arra a megállapításra jutott, hogy a mutáns vírus terroristák kezébe kerülve biológiai fegyverként lenne felhasználható, és ennek elkerülése érdekében kérte a részletes adatok elhallgatását.