Ma lép hatályba az élelmiszerek jelölésének szigorított uniós rendelete.
Ma lép hatályba az az uniós rendelet, amely a soros magyar elnökség és az Európai Parlament megállapodásaként született meg, és az eddiginél szigorúbb kötelezettségeket hárít a vállalkozásokra az élelmiszerek jelölésében – tájékoztat a Magyar Hírlap. Az élelmiszerek jelölését eddig csupán egy európai uniós irányelv szabályozta, amelyet a tagállamoknak külön kellett átültetniük hazai jogrendszerükbe. Az Európai Parlament és az Európai Tanács ma hatályba lépő – a fogyasztók élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatásáról szóló – rendelete azonban már a tagállamokban közvetlenül és kötelezően alkalmazandó jogi aktusnak minősül. Az előírásokat a vállalkozásoknak legkésőbb 2014-ig át kell venniük – mondta a Fogyasztóvédők Országos Egyesülete.
Az új európai uniós élelmiszercímke kifejezetten fogyasztóbarát lesz, hiszen – a jobb olvashatóság érdekében – meghatározzák, mekkora az a minimális betűméret, amelynél nem lehet kisebb a felirat. Ezenkívül más olvashatósági feltételt is előír a jogszabály: így például a betűk és a háttér színe között eltérő kontrasztot kell alkalmazni, s az olvashatóságot segítő sortávolsággal és betűközzel javítják a fogyasztók jobb tájékoztatását. A tudatosabb és egészségesebb táplálkozás érdekében kötelező lesz az előre csomagolt élelmiszereken feltüntetni a tápértékre vonatkozó legfontosabb információkat. Így azokon szerepelnie kell a jövőben az energiaértéknek, valamint a zsírok, telített zsírsavak, szénhidrátok, cukrok, só és a fehérje mennyiségének is. Az adatokat száz grammra vagy száz milliliterre vetítve kell megadni.
Szigorítják még a vásárlók félrevezetésének tilalmára vonatkozó előírásokat, így az úgynevezett helyettesítő élelmiszerek jelölése is változik. A jövőben ugyanis a fogyasztó számára egyértelműen jelezni kell azt, ha az élelmiszerben egy szokásosan jelen lévő összetevőt helyettesítenek. Tipikus példája ennek az az eset, amikor egy sajtutánzatot növényi zsiradék felhasználásával készítenek el. Ugyancsak a tudatos vásárlói döntés lehetőségét segíti elő, hogy a friss húsoknál bővül a származási hely feltüntetésének kötelezettsége. Eddig ugyanis csak a marhahúsnál kellett ezt az információt közölni. A rendelettel azonban már a sertés-, baromfi-, kecske- és juhhúson is fel kell tüntetni ezt az adatot.
A fogyasztók egészségének védelmét is erősíti az új jogszabály azzal, hogy ha az adott élelmiszer allergéneket alkalmaz, úgy azokat külön olvashatóan kell kiemelni a könnyebb észrevehetőség végett. További fontos újítás, hogy a vállalkozásoknak a nem előre csomagolt élelmiszerek esetében is a fogyasztó tudomására kell hozniuk annak tényét, ha az élelmiszerben allergének találhatók. A vonatkozó tájékoztatást feltüntethetik akár az étlapon vagy egyéb módon is, annak azonban figyelemfelhívónak kell lennie.