• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Átmeneti vérhiány lépett fel

Lapszemle Forrás: Magyar Hírlap

Kampány indul, amelynek keretében az orvosok is vérüket adják a betegekért és az egészségügyért.

„A vártnál kevesebb donor adott vért az elmúlt év végén, a különösen vérigényes szívműtétek pedig a karácsonyi ünnepek után pörögtek fel" – válaszolta a Magyar Hírlap kérdésére Miskovits Eszter, az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) főigazgatója. A lap feltett kérdésének időszerűségét a borsodi kórházakhoz minap érkezett levél adta, amelyben – az országosan tapasztalható alacsony vérvételi számra tekintettel – azt kéri az OVSZ területi vezetője, hogy a betervezhető műtéteknél az intézmények állítsanak fel várólistát, a sürgős beavatkozásoknál pedig jelöljék meg a sürgősség mértékét.

Miskovits Eszter kiemelte: minden terület kapott ilyen kérést, mert a gyakori, illetve a nagyon ritka vércsoportú vérből a szükségesnél kevesebb állt rendelkezésre, a helyzet azonban lassan rendeződni látszik. A OVSZ főigazgató hozzáfűzte azt is, ilyen átmeneti állapot többször kialakul, ám az a betegellátást nem veszélyezteti.

A lap Felvetése kapcsán a főigazgató elmondta, nem tartaná célszerűnek, hogy a donorok pénzért adjanak vért, mert akkor óhatatlanul növekedne azoknak a jelentkezőknek az aránya, akik nem egészséges körülmények között élnek. S mivel az OVSZ-nek nincs lehetősége a donorok minden rejtett egészségi problémáját kiszűrni, veszélybe kerülhetnének a vért befogadó betegek. Miskovits Eszter inkább abban látná a megoldást, ha a már jól ismert régi vagy az egészséges fiatal donoroknak például évente egyszeri, átfogó szűrővizsgálatot lehetne felajánlani ellentételezésül. Ez az OVSZ-nek is jól jönne – mondta a szakember –, mert teljesebb képet kaphatna róluk.

A társadalom korosodása miatt a jövő sajnos nem túl fényes, Miskovits Eszter szavaivól is kitűnik, bizony az egyes megyékben már a harminc százalékot is megközelíti azoknak a régi donoroknak az aránya, akik krónikus betegség miatt esnek ki a rendszerből. „A vérrel ezért a jövőben még gazdaságosabban kell bánniuk az operáló orvosoknak" – hangsúlyozta Miskovits Eszter.

Bélteczki János, az ózdi kórház osztályvezető főorvosa, az orvosszakszervezet elnöke a helyzetre reagálva a Magyar Hírlapnak úgy nyilatkozott: az érdekképviselet tagjai a héten országos kampányt indítanak, ennek keretében az orvosok „vérüket adják a betegekért és az egészségügyért".

Ki lehet véradó?