• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Csúszhatnak a februári fizetések az állami kórházakban?

Lapszemle Forrás: Népszabadság

Az illetékesek állítása szerint: minden rendben lesz. Kedden délutánra sikerült megnyugtatni az államkincstárnak a kórházigazgatókat.

Az illetékesek állítása szerint: minden rendben lesz. Kedden délutánra sikerült megnyugtatni az államkincstárnak a kórházigazgatókat, hogy a februári fizetéseiket a dolgozóik időben megkapják. Ekkor már a megkérdezettek egyértelműen úgy reagáltak a Népszabadság kérdésére: nem terjeszthetnek rémhírt, ezért nem állíthatják, hogy nem lesz ott időben a pénz alkalmazottaik számláján. (Nehéz nem arra gondolni, hogy valaki időközben némi nyomást gyakorolt az intézmények vezetőire, hiszen hétfőn még maguk is erősen aggódtak a fizetések esetleges késése miatt – a szerk.)

A problémák forrása, hogy a frissen államosított mintegy 40 kórházban a banki folyószámlák megszüntetése és a Magyar Államkincstárnál (MÁK) újak nyitása nehézségeket okozott. Mint arról a lap már tájékoztatta olvasóit: az intézményeknek meg kellett szüntetniük a kereskedelmi bankoknál vezetett számláikat, ám máig nem telepítették az érintett kórházakba azokat a terminálokat, amelyek közvetlen kapcsolatot teremtenének a kincstárnál vezetett számla és az intézmény között. Így, elektronikus utalási lehetőség híján a kórházak egyelőre csak papíralapú tranzakciókat hajthatnak végre. Problémamentesen abból is csak maximum 5 millió forintig működik a rendszer. A kórházak pénzkezelési nehézségeire hivatkozva a hét végén a HVG is jelezte: több kórházban is attól tartanak, hogy a február elejei bérfizetés csúszni fog, és tartalékok híján a kisebb beszállítók, szolgáltatók sem fogják tudni kifizetni a dolgozóikat.

A fizetések csúszásához egyelőre minden feltétel adott, hiszen még hétfőn-kedden is tartott a munka, amellyel a kórházak pénzügyesei gyűjtötték excel-táblába a bérszámfejtéshez szükséges béradatokat az államkincstárnak. Mindezek ellenére a Népszabadság kérdésére a kórházak felügyeletét ellátó hivatal sajtóosztálya magabiztosan azt állította: a fizetések körül minden rendben lesz. Az államkincstártól a GYEMSZI-hez érkezett információk alapján a bérkifizetésekben nem várható késedelem.

Az államkincstár a januári bérszámfejtéshez kapott adatokból jelenleg állományt készít a hét végére, amelyet az érintett intézmények ellenőrzésre megkapnak. A konkrét utalások ezen ellenőrzött állományok alapján történnek majd, az utalások időpontjáról pedig az intézmények rendelkeznek. A kórházigazgatók úgy tudják: a hétvégére talán megkaphatják intézményeik a kincstári pénzügyi tranzakciókhoz nélkülözhetetlen terminálokat. Azonban, ezzel még nem lesz minden rendben, mert a hozzá tartozó jogosultságot jelentő kártyákra – éppúgy, mint a hagyományos bankkártyákra – továbbra is várni kell. Dr. Thuma Róbert, a Magyar Államkincstár elnöke a Népszabadságot kedden este arról tájékoztatta, hogy sem az elektronikus utalási feltételek esetleges technikai hiánya, sem az értékhatár problémák nem jelenthetnek akadályt a bérfizetésének. Az utalás egyetlen feltétele, hogy a fedezetet az intézmény, illetve annak fenntartója biztosítsa.