Előfordulhat, hogy a kivetett adó éppen a hamburgerre nem vonatkozik majd.
Csomagolási egységenként 10 forint "hamburgeradót" javasol a Stratégiai Szövetség a Magyar Kórházakért Egyesület azokra az élelmiszerekre, amelyeknek túlzottan nagy a zsír-, só- vagy cukortartalma. Bár a kormány még csak elvi elképzelést fogalmazott meg, előfordulhat, hogy a kivetett adó éppen a hamburgerre nem vonatkozik majd, ellentétben például a füstölt tokaszalonnával vagy a konyhasóval, amelyek zsírban, illetve sóban gazdagok.
Csiba Gábor, a Stratégiai Szövetség a Magyar Kórházakért Egyesület elnöke szerint ők már tavaly nyáron kidolgoztak egy koncepciót, és örülnek, hogy ez most Orbán Viktor évértékelő beszédében is visszaköszönt.
Csiba Gábor úgy látja: a hazai népesség megbetegedési és halálozási mutatói mellett a nemzetgazdaság érdeke is sürgeti a szemléletváltozást. Azok pedig, akik tudatosan kockáztatják az egészség elvesztését, anyagilag is feleljenek is érte.
"Táplálkozástudományi tanulmányok igazolják a túlzottan zsíros, cukros és sós ételek s a szénsavas üdítők egészségkárosító hatását" - indokolta javaslatait az elnök. Szerintük ezekre a termékekre csomagolási egységenként 10 forint egészségügyi hozzájárulást kellene bevezetni.
Hogy mi számít túlzottan magas só- vagy cukortartalomnak, azt az elképzeléseik szerint az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet határozná meg, és csak csomagolt, gyári termékekre vonatkozna. Vagyis nem a gyorséttermek ellehetetlenítése a cél.
A javaslat külön kitér a szeszes italokra és a dohánytermékekre. Mivel vizsgálatok igazolják a dohányzás és az igen magas költséggel gyógyítható tüdőrák vagy az alkohol és májzsugor kialakulásának kapcsolatát, a stratégiai szövetség azt javasolja, az alkoholos és dohánytermékekre vessenek ki a jövedéki adó 10 százalékának megfelelő egészségügyi hozzájárulást, amivel az Egészségbiztosítási Alap bevételeit növelhetnék.
Az egészségügyi szakemberek azt remélik, hogy az adóztatás visszatarthatja a fogyasztást, ami ugyan bevételkiesést jelent a kereskedelemben, ám csökkentheti az állami költségvetés legnagyobb alrendszerének, az Egészségbiztosítási Alapnak a gyógyszer-, az orvosi ellátási és a táppénzkiadásait. Nem mellesleg javíthatják a lakosság egészségi állapotát, ami a foglalkoztatás szempontjából fontos.
Az Élelmiszerfeldolgozók Országos Szövetsége (ÉFOSZ) megdöbbent az egészségtelen élelmiszerekre kivetendő adó ötletén - mondta a szervezet ügyvezető igazgatója. Folláth Györgyné hangsúlyozta: a részletek ismerete nélkül nehéz ugyan véleményt alkotni - egyelőre nem világos az sem, hogy a rendelet célja az adóbevételek növelése vagy a közegészségügy javítása lenne -, de az biztos, hogy az egészséges életmódra rábírni a társadalmat ennél jóval komplexebb kérdés - tette hozzá a szakember.