• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Húsz éve a rákbetegek méltó életéért

Egészségmagazin Forrás: Weborvos

Alaptevékenységük a fájdalomcsillapítás és a betegek méltóságának megőrzése.

Négy köztársasági elnökünk felesége vállalta közösen az idén 20 éves Magyar Hospice Alapítvány jubileumi programjainak fővédnökségét. Göncz Árpádné, Mádl Dalma, Sólyom Erzsébet és Schmittné Makray Katalin személyes szerepvállalásával és megjelenésével kívánt súlyt adni tegnap az Alapítvány Köszönet-Estjén e hiánypótló egészségügyi szolgáltatás fontosságának.

A palliatív, azaz fájdalomcsillapító egészségügyi hospice szolgáltatás iránt egyre nagyobb a társadalom igénye, miközben fenntartását és működtetését egyelőre csak kis részben támogatja az Országos Egészségpénztár. A jubileumi évben a Magyar Hospice Alapítvány a szolgáltatás ismertségének fokozására, nemzetközi és hazai szakmai képzésekre, s nem utolsó sorban a társadalom további érdeklődésének fenntartására kíván fókuszálni. Ezt szolgálja – az egészségügyi szakmai program mellett – a 2007 óta működő Nárcisz program. A tavaszi, országszerte megrendezett, népszerű Nárcisz futással, az őszi közös nárcisz ültetési akciókkal ezrek figyelme fordul a palliatív kezelés fontosságára. Külön pedagógiai program foglalkozik a fiatalok érdeklődésének felkeltésével az emberi méltóság, a szolidaritás ügye iránt.

1991-ben Polcz Alaine közreműködésével alakult meg a Magyar Hospice Alapítvány, mely céljainak megfelelően a rákbetegek számára elviselhetővé és emberhez méltóvá teszi életük utolsó szakaszát. Az alapítvány intézményének alaptevékenysége a fájdalomcsillapítás, a betegek méltóságának utolsó pillanatig való megőrzése, családjuk pszichológiai támogatása. Az alapítvány igazgatója Muszbek Katalin főorvos (tegnap készült, felső képünkön Pataki Ági egykori modellel, ma üzletasszonnyal).

A gyógyíthatatlan rákbetegeket otthonukban, valamint szükség esetén a budapesti Hospice házban gondozzák. Az ápolás, gondozás egyénre szabott és térítésmentes.

A hospice:
• értékeli, és becsüli az életet, a haldoklást természetes folyamatnak tekinti
• enyhíti a fájdalmat és más kínzó tüneteket
• biztosítja a beteg pszichés, spirituális és szociális szükségleteit
• törekszik az elérhető legjobb fizikai és szellemi aktivitás fenntartására
• az életminőség javítását helyezi előtérbe
• támaszt nyújt a hozzátartozóknak
• az indokolatlan életmeghosszabbító kezeléseket elkerüli, nem késlelteti, de nem is sietteti a halált.

Páratlan összefogással 2005-ben Budapest III. kerülete és a Fővárosi Önkormányzat lehetővé tette, hogy megnyithassák kórházi részlegüket, mely az otthonukban már nem ellátható betegeknek nyújt megfelelő orvosi ellátást, szakápolást.

A hospice ellátást lehetőség szerint a beteg otthonában, családja körében kell nyújtani. Ehhez mobil teamekkel állnak a betegek rendelkezésére. A hospice ellátás magában foglalja szükség esetén a haldokló beteg hozzátartozóinak segítését a beteg ápolásában, továbbá lelki gondozásukat a betegség fennállása alatt és a gyász időszakában.

A hospice szolgáltatásait bárki igényelheti térítésmentesen. Az ellátás – a beteg kezdeményezésére – indul, a beteg otthonában, együttműködve a kezelőorvossal. Az ellátás, fájdalomcsillapítás a megfelelő szakemberek közreműködésével természetesen személyre szabott.

A Debreceni orvosi egyetemen a felsőoktatási intézmények között elsőként elindult a medikusok hospice képzése.

Sólyom Erzsébet, Muszbek Katalin, Schmittné Makray Katalin

A Magyar Hospice Alapítvány költségei 60%-t adományokból és pályázatokból kénytelen fedezni. Működésük az évente nekik kínált 1% adó nélkül ellehetetlenülne. Művészek, közéleti személyiségek, cégek, üzletemberek álltak melléjük, hogy betegek százainak nyújthassanak méltó egészségügyi, testi és lelki ellátást, támaszt.

Több mint 100 képzett önkéntes segíti a hospice munkát. 2010-ben az Év önkéntese díjat is az alapítvány önkéntese kapta.

Jubileumi rendezvények:
Média és Hospice – újságíróknak
Február 23.
Az interaktív újságíróképzések a média érdeklődő szervezeteinek, szerkesztőségeknek, egyes újságíróknak kínálnak ismeretet és tapasztalatot arról, hogyan kezelhető a halál, a gyász témaköre a médiában. Megtörhetők-e a társadalmi tabuk? Milyen lehetőségei vannak a médiának e tematika hatékony és hasznos kezelésében? Hogyan segíthet egymásnak a média és a hospice?

Hospice az Art mozikban
Március 10-től
Művész, Uránia, Tabán, Odeon
EGY CSALÁD
Pernille Fisher Christensen a hospice tematikájához kapcsolódó filmjének bemutatója
Kísérőfilmként a Magyar Hospice Alapítvány dokumentumfilmjét is láthatják a nézők, Távozóban címmel.

Nemzetközi szakmai konferencia
Április 13-15.
Az intézmény a kórházi és betegellátási szolgáltatásai mellett nemzetközi és országos módszertani központ. A többnapos tudományos konferencián a hospice területének meghatározó nemzetközi szakembergárdája tanácskozik Budapesten.

Nárcisz Futófesztivál
Május 6.
Az Önkéntesség Európai Évének kiemelt programja.
Támogatásukat kifejezve sárga pólóban együtt futnak a gyerekekkel ismert közéleti személyiségek, sportolók, önkéntesek és támogatók.

Nárcisz ültetés
október 7.
Immár 5. éve ültetnek nárciszokat a gyógyíthatatlan rákbetegek emberi méltóságáért. Budapesten kívül már 20 település főterén tartanak nárciszültetést, ezzel is erősítve az országos összefogást az életünk végéig tartó emberi méltóságért végzett munkáért.

Budapest Bár a Hospice javára - jótékonysági koncert a Müpában
október 27.
A jubileumi év négy fővédnöke:
Göncz Zsuzsa, Mádl Dalma, Sólyom Erzsébet, Schmittné Makray Katalin.

Legolvasottabb cikkeink