• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Betegadatok kezelése: perverz kutakodás

Lapszemle Forrás: nepszava.hu

Ma a betegek számára követhetetlen az egészségügyi adataik kezelése.

De még a szakembernek is erősen utána kell gondolnia az éppen aktuális szabályozásnak. A TV2-ben a héten megszellőztetett egészségügyi adatkezelési botrány ismét ráirányította a figyelmet a terület rendezetlenségére – írj a nepszava.hu.

Egy évvel ezelőtt még javában dolgoztak az informatikusok az egységes országos informatikai rendszer elkészítésén. Szócska Miklós akkori egészségügyért felelős államtitkár azért kampányolt, hogy senki ne tiltsa le az adatait a rendszerből, mert bárki kerülhet olyan helyzetbe, amikor a mentősöknek azonnal tudniuk kellene, milyen ellátásokat kapott korábban. Ezzel indokolták, hogy a betegek vizsgálatai, laboreredményei és kórházi ellátásuk adatai mellett miért tárolják a magánpraxisokban felírt vényköteles gyógyszerek adatait is.

Az új rendszer elkészültéig, lehetővé tették az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) meglévő elszámolási adatainak elérését a családorvosok, majd később a szakorvosok számára. Alexin Zoltán, a Szegedi Tudományegyetem adjunktusa ezt a betegek felesleges zaklatásának tartja, mert a sürgős esetek ellátásához szükséges adatok az OEP adatbázisában nem találhatók meg. Abban sem a páciensek vércsoportját, sem az esetleges gyógyszer allergiáját, netán a cukorbetegségével kapcsolatos adatokat nem tárolják. Az adatvédelmi szakértő inkább egy életmentő adatokat tartalmazó adatbázis kiépítését szorgalmazta, amelyre vannak nemzetközi példák, és korábban terv is készült erre az OEP-ben.

Nem ez volt azonban a legnagyobb baj a tervezett fejlesztésekkel. Az OEP ügyfélkapu-rendszerében tárolt adatokhoz – ha más nem –, az állam és annak különböző szervei mindenképpen hozzáférnek. Szakértők szerint nincs szükség arra, hogy ezek a hatóságok hosszú évekre visszamenőleg megtudhassák, hogy egy állampolgár szedett-e antidepresszánst, vagy volt-e nemi betegsége.

Alexin Zoltán egyenesen perverznek tartja, hogy a kormány éppen tavaly év végén emelte 30 évre az OEP adatmegőrzési idejét, miközben a terrorizmus elleni harc érdekében a telefonadatokat csak egy évre visszamenőleg őrzik meg. Az adatvédelmi szakemberek nem nézik jó szemmel a jelenleg zajló informatikai fejlesztéseket sem, mert eddigi ismereteik szerint azokban sem lesznek biztonságban a betegek adatai.