• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Betegszervezetek felé nyit az OGYÉI és viszont

Lapszemle Forrás: medicalonline - magyarhírlap

Számos betegszervezet is szinte tényként kezeli az OBDK megszűnését, ezért új helyet keresnek.

A gyógyszerhatóság erősítené kapcsolatait a betegszervezetekkel, derült ki szombati konferenciájukon, ahol az is elhangzott, a magyarok közel felének nehézséget okoz az egészségügyi információk értelmezése, és azok megbízhatóságának értékelése - tudósított a medicalonline.hu.

Dr. Pozsgay Csilla, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egyészségügyi Intézet (OGYÉI) főigazgatója a rendezvényen emlékeztetett, az OGYÉI tavalyi megalakulása óta törekszenek kapcsolataik megerősítésére az ágazati szereplőkkel, ennek jegyében már korábban is találkoztak a betegszervezetekkel, és most szorosabbra fűznék a szálakat.

A MedicalOnline több résztvevőtől úgy értesült, hogy épp a gyógyszerészhatóság fogadhatja be a Nemzeti Betegfórum (NBF) infrastruktúráját. A betegegyesületek ernyőszervezeteként ismert NBF az egészségügyért felelős miniszter tanácsadó testülete, 2012-ben hozták létre az egy évvel korábban megszüntetett Nemzeti Egészségügyi Tanács (NET) helyett.

S miközben számos szervezet kiáll az ellátás szempontjából fontosnak tartott állami hivatalok megtartásáért, amelyek áldozatul eshetnek a kormány bürokráciacsökkentő csomagjának, az egészségpolitika hangsúlyozza ugyan, hogy a betegérdekek mentén alakítják át az ellátórendszert, de nem áll ki a betegjogokért és az ellátás minőségéért felelős intézmény, az Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ (OBDK) önállóságának megőrzéséért, és számos betegszervezet is szinte tényként kezeli az OBDK megszűnését, amely a tavalyi, háttérintézményi átalakítások idején „befogadta a fórum infrastruktúráját", ezért új helyszínt keresnek szervezetüknek.

Szóba került, hogy az Országos Tisztifőorvosi Hivatal lehet az új befogadó, ám mivel ennek sorsa is bizonytalan – az egészségügyért felelős döntéshozók megtartanák, de erről nem szakmai, hanem kormányzati szinten határoznak –, az önállóságát erős várként őrző OGYÉI-ben kaphatna irodát az NBF – mondta lapunknak egy betegszervezet képviselője.

A cikket szemléző magyarhírlap.hu azt írta, hogy információik szerint kormányzati szándék egyelőre nincs arra vonatkozóan, hogy az NBF átkerüljön az OGYÉI -be, ráadásul egyelőre a nagyobb intézmények sorsáról - például a betegjogi központ vagy az országos egészségbiztosító - sem született döntés.