• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Down világnap: játék előítéletek nélkül

Lapszemle Forrás: baon.hu

Hetedik alkalommal rendezik meg Down Világnapot március 21-én hazánkban is.

A dátum a szindrómát okozó 21-es kromoszómára utal, amiből a megszokott kettő helyett három van jelen a dankáknál. A világnap kapcsán idén elsőként az országban több helyszínen szervezik meg a 0321-kihívást. Jászszentlászlón kedden tartották A játék előítéletek nélkül elnevezésű programot – írja a Petőfi Népe – online.

Vidámság, zene, tánc, sok-sok közös játék. Röviden így összegezhetnék a jászszentlászlói Down Világnapot, amit minden évben Bozóki Edit tanárnő szervez meg a helyi Szent László Általános Iskolában. A játékos szemléletformálással a gyerekek észrevétlenül is az elfogadás útjára lépnek – nyilatkozta a főszervező, aki hozzátette azt is, a Down Világnap célja, hogy közelítsék egymáshoz a fogyatékkal élőket és a többségi társadalmat. A Down Egyesület is azzal a céllal jött létre, hogy segítse a Down-szindrómával és más értelmi fogyatékkal élő gyermekeket, felnőtteket és családjaikat, hogy aktív és boldog életet élhessenek a társadalom teljes jogú tagjaiként.

Az egyesülettel együttműködésben szervezték meg a világnaphoz kapcsolódóan a Játék előítéltek nélkül elnevezésű figyelemfelkeltő, érzékenyítő játékot. – Arra törekedtünk, hogy a korábbiaknál is nagyobb mértékben bevonjuk a többségi társadalmat, a fiatalokat és felnőtteket programunkba. A nagy sikerű Ability Parkhoz és a Láthatatlan Kiállításhoz hasonló 0321 - Kihívásban a résztvevők specifikusan a Down-szindrómások életében jelentkező nehézségek modelljeivel ismerkedhettek meg. A feladatok célja az volt, hogy a játékban résztvevő csapatok tapasztalatokat szerezzenek arról, milyen lehet „nehezített pályán" mozogni. Ugyanakkor arról is, hogy a nehézségeket összefogással ellensúlyozni tudják.

A világnapi programban az iskolások és a szülők mellett részt vettek a település döntéshozói és az intézmények vezetői is. Az eseménynek sztárvendége volt Kovács László Stone, aki már a nyári Szivárványtáborban is meglátogatta a dankákat és családjaikat. A Szivárvány nap legnépszerűbb vendégei azonban a terápiás kutyák voltak. Bemutatójukkal nagy sikert arattak a gyerekek körében. A foglalkozást a kecskeméti Kutyával egy mosolyért alapítvány munkatársai tartották. Dr. Juharos Ágnes, az alapítvány létrehozója elmondta, minden fogyatékossággal élő, így a Down-szindrómások fejlesztésében is segíthetnek a kutyák. A szakemberek ugyanis megfigyelték, hogy a kutyák és más háziállatok hozzásegítik az embereket életminőségük javításához, egészségük helyreállításához, jótékonyan hat a gyermekek érzelmi fejlődésére.