Nagy vihart kavart a Stratégiai Szövetség a Magyar Kórházakért Egyesület által javasolt hamburgeradó.
Az új közteherrel az egészséget károsító termékek, mint hamburgerek, chipsek, magas cukortartalmú üdítőitalok, illetve a dohány- és alkohol termékekre vetnének ki kiszerelési egységenként 10 forintos egészségügyi hozzájárulást.
A kezdeményezés egyik legvitatottabb pontja, hogy vajon meg lehet-e határozni, és ha igen, milyen kritériumok alapján, hogy önmagában mi számít egészséges élelmiszernek és mi nem. Csorba Zoltánné, a Markhot Ferenc Kórház vezető dietetikusa szerint a kérdés lényegesen összetettebb. Véleménye szerint az egészséges táplálkozásnál lényegében az élelmiszerek arányán, mennyiségén és változatosságán van a hangsúly, az adott egyén energiaszükségletének függvényében. Azonban azt elmondta, hogy a só-, zsír-, cukorfogyasztás, valamint a szükségesnél jóval kevesebb élelmi rost bevitele egyértelműen egészségtelen, és olyan betegségek kialakulásához vezethet, mint a magas vérnyomás és vérzsírszint, az elhízás, a cukorbetegség, amelyek a szív- és érrendszeri megbetegedések rizikófaktorai.