• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Drágán add a hamburgert!

Lapszemle Forrás: Heves Megyei Hírlap

Nagy vihart kavart a Stratégiai Szövetség a Magyar Kórházakért Egyesület által javasolt hamburgeradó.

Az új közteherrel az egészséget károsító termékek, mint hamburgerek, chipsek, magas cukortartalmú üdítőitalok, illetve a dohány- és alkohol termékekre vetnének ki kiszerelési egységenként 10 forintos egészségügyi hozzájárulást.

A kezdeményezés egyik legvitatottabb pontja, hogy vajon meg lehet-e határozni, és ha igen, milyen kritériumok alapján, hogy önmagában mi számít egészséges élelmiszernek és mi nem. Csorba Zoltánné, a Markhot Ferenc Kórház vezető dietetikusa szerint a kérdés lényegesen összetettebb. Véleménye szerint az egészséges táplálkozásnál lényegében az élelmiszerek arányán, mennyiségén és változatosságán van a hangsúly, az adott egyén energiaszükségletének függvényében. Azonban azt elmondta, hogy a só-, zsír-, cukorfogyasztás, valamint a szükségesnél jóval kevesebb élelmi rost bevitele egyértelműen egészségtelen, és olyan betegségek kialakulásához vezethet, mint a magas vérnyomás és vérzsírszint, az elhízás, a cukorbetegség, amelyek a szív- és érrendszeri megbetegedések rizikófaktorai.