• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Ez történik, ha lemerül az agyban az elem

Lapszemle Forrás: Index

A fiú rémülten rohant a János Kórházba, ahol a pacemakerét beültették, ott közölték, hogy a kórház OEP kerete kimerült.

Molnár Manassé egy augusztus végi reggelen arra ébredt, hogy lemerült az agyában az elem. Ha teljesen pontosak akarunk lenni, az elem nem az agyában volt, hanem a kulcscsontja alá ültetett szerkezetben, amelyből viszont elektródák vezetnek az agyába, hogy ott mélyagyi stimulációval csökkentsék a Tourette-szindrómája tüneteit, de ez abból a szempontból teljesen mindegy, hogy ez az elem egyik napról a másikra lemerült, és Manassé, aki előtte majdnem két évig végre úgy élt, mint bármelyikünk, újra elvesztette a kontrollt a teste fölött. A 28 éves fiú, amint újra elkezdte érezni az izmait csavaró fájdalmat, ami a tikkjeivel járt, a János Kórházba rohant, ahol 2012-ben beültették neki a neuropacemakert. Itt közölték vele a rossz hírt: a 6-8 millió forintos elem a tervezett 4 év helyett másfél alatt lemerült, és jelenleg nem tudják cserélni, mert az intézmény kimerítette az OEP-keretét és november elejéig nem lesz pénzük az eszközre - írja az Index.

Dolgozni ilyen állapotban nem tud bejárni, fizetés nélküli szabadságot vett ki, és otthon várja, hogy az OEP, a János Kórház és a pacemaker forgalmazója eldöntse, kinek kellene állnia az új elem költségeit.

A Tourette-szindróma, azaz a tikkelés, az akaratlan mozgás és hangadás egyáltalán nem ritka betegség, de olyan súlyos állapotba, mint Manassé, csak 10 ezerből egy ember kerül. A tüneteket viszonylag könnyű felismerni, bár enyhébb tikkek esetében ezek sokszor csak legközelebbi hozzátartozóknak tűnnek fel és kezelés nélkül is együtt lehet velük élni – mondta Tárnok Zsanett klinikai szakpszichológus, a Vadaskert Tourette program vezetője. A genetikai hajlamon alapuló betegség első tüneteit általában 6-7 éves kor körül jelennek meg, és ha egy év elmúltával még mindig nem szűnnek meg a tikkek, akkor érdemes kivizsgáltatni a gyereket, mert valószínűleg Tourette-szindrómája van.

Manassé szülei is 6-7 éves korában figyeltek fel a fiuk apró szájrángásaira, grimaszaira, amit később orrhúzás és kisebb ismétlődő, kényszeres hangadások követtek, majd 8 évesen diagnosztizálták Tourettel. Ezt a betegséget gyógyítani nem lehet, csak kezelni, és Manassé a viselkedésterápiától kezdve a pszichoterápián át az antidepresszánsokig mindent kipróbált, mielőtt 26 éves korában – Magyarországon az elsők között – megkapta volna a tüneteket jelentősen csökkentő neuropacemakerét.

További részletek és egy jó hír az Index cikkében