• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Felállt a nagy gyógyszercégek közös MI-platfromja

Lapszemle 2020.09.19 Forrás: bitport.hu
Felállt a nagy gyógyszercégek közös MI-platfromja

Túljutott a fejlesztés legelső mérföldkövén a MELLODDY projekt, már üzemel a gyógyszerfejlesztések felgyorsítását segítő MI-platform.

Tavaly júniusban összesen tíz gyógyszeripari nagyvállalat állapodott meg egymással egy közös platform kifejlesztésében, amelynek célja az olyan technológiák kiaknázása a gyógyszerkutatásban, mint amilyenek az elosztott gépi tanulást alkalmazó mélytanuló algoritmusok. A MELLODDY (Machine Learning Ledger Orchestration for Drug Discovery) néven hivatkozott projektbe az Amgen, az Astellas, az AstraZeneca, a Bayer, a Boehringer, a GSK, a Servier, a Janssen, a Merck és a Novartis is beszállt, technológiai partnereik között pedig Nvidia mellett ott vannak a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem bizonyos egységei is, írja a bitport.hu.

Az első körben a három évesre tervezett program résztvevői tegnap jelentették be, hogy teljesítették az első év végére ütemezett céljukat, vagyis a platform sikeres telepítését, és azon már az első műveletek is lefutottak.

A statisztikák szerint a klinikai tesztek fázisába lépő gyógyszereknek is csak mindössze 12 százaléka jut el a kereskedelmi forgalomba, összességében pedig elmondható, hogy az ilyen szereknek is átlagosan 10 évébe kerül, hogy bejárják a hatóanyag felfedezésétől a patikákig vezető utat. Az Amerikai Gyógyszeripari Kutatók és Gyártók Szövetsége  (PhRAMA) adatai alapján a klinikai tesztek önmagukban is 6-7 évet ölelnek fel, ami esetenként 2,6 milliárd dolláros teljes K+F költséget jelent.

A MELLODDY konzorcium célja, hogy a federált (vagy elosztott) gépi tanulás alkalmazásával jelentősen felgyorsítsa ezt a folyamatot. Ez a decentralizált megközelítés tulajdonképpen az adatok keletkezési helyéhez, a hálózat pereméhez rendeli a tanításért felelős algoritmusokat, anélkül, hogy ténylegesen meg kellene osztani egymással a vonatkozó eszközökön lévő adatkészleteket, a központi szerverek feladata pedig a műveletek összehangolása. Ez ugyanaz a megközelítés, amit mások mellett például a felhasználói adatok anonimizált elemzésében is használnak, megbízható harmadik felet iktatva be az emberi felügyelet vagy értesítések nélküli folyamatokba.

A MELLODDY becsült teljes költségvetése egyelőre 18,4 millió euró, és támogatást kap a 2008-ban indult Innovative Medicines Initiative (IMI) nevű köz-magán társulástól, ami az Európai Unió és az európai gyógyszeripar tudományos programja.

Legolvasottabb cikkeink