• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Fontos kórházi osztályok is veszélyben

Lapszemle Forrás: Világgazdaság

Háttéregyeztetések zajlanak, a végkimenetel akár sikeres is lehet Papp Magor szerint.

Pécsi klinika, a szolnoki kórház, a fővárosi Szent István Kórház sebészete, az Állami Egészségügyi Központ több osztálya - már most látszik, ezeken a helyeken jövő év elején megbénul az orvosi ellátás, ha az orvosoknak és rezidenseknek nem sikerül megegyezni a kormányzattal a bérükről. És a felsorolás még bővülhet, felgyorsult ugyanis a csatlakozó nyilatkozatok száma az utóbbi napokban – erősítette meg Bélteczki János, a Magyar Orvosok Szövetségének elnöke és Papp Magor, a Magyar Rezidens Szövetség elnöke.

Az akció két szálon fut, az egyik a letétbe helyezett felmondólevelek ügye, ezekből eddig 2600 gyűlt össze, nagyjából fele rezidensektől, fele szakorvosoktól.

„Öt megyében értük el a kritikus létszámot, az orvosok olyan számban és szakterületi megoszlásban adták be a nyilatkozatot, hogy az ellehetetleníti az ellátást. Ez több esetben 50 százalék feletti arányt jelent" – mondta Papp Magor, s hozzátette: az elmúlt napokban megélénkült az aktivitás a gyűjtőhelyszíneken, sorra futnak be a felmondások. A mérleget jövő héten vonják meg.

A másik szála a nyomásgyakorló akciónak a nem kötelező túlmunka megtagadása. „Bőven ezer fölötti emberről tudok, aki csatlakozott, de folyamatos a jelentkezés. Nyáron 3-4000-en jelezték, hogy részt vesznek az akcióban, 6000 körül az egész egészségügy leállna" – magyarázta Bélteczki János. - A már említett helyszíneken kívül szerinte a központi intenzívek, aneszteziológiák, patológiák is leállhatnak. „Egész kollektívák vannak ezeken a helyeken, amelyekben az asszisztenstől a főorvosig mindenki csatlakozott a felhívásunkhoz. Az illetékesek egyszerűen nem veszik komolyan a közelgő humánkatasztrófát" – fogalmazott az elnök.

Hogy lesz-e megegyezés, az Papp és Bélteczki állítása szerint nem rajtuk múlik. Mindketten úgy fogalmaztak, akár a karácsonyi vacsora mellől is felállnak, ha kell. Elképzelhető, hogy a két ünnep között szükség is lesz a munkára, a sikeres megállapodásra, amire Papp Magor reális esélyt lát.

Azt mondta, „történnek háttéregyeztetések", amelyek afelé mutatnak, hogy lehet bízni egy megnyugtató eredményben. Arra a kérdésre, hogy milyen típusú megállapodás körvonalazódik, annyit mondott: jövőképet kell nyújtania a kormányzatnak, bérrendezésre van szükség, emellett az is segítség, ha az informatikai rendszer felhasználóbarátabb lesz, mert az adminisztráció egyszerűsítésével felszabaduló idő olyan, mintha hirtelen több ezer emberrel lenne több.