• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Ha ilyen tüneteket tapasztal, forduljon orvoshoz!

Lapszemle Forrás: szoljon.hu

Súlyos tragédiákért tehető felelőssé egy eddig kevéssé ismert megbetegedés.

Mindenféle előjel nélkül bekövetkező halálesetek, súlyos autóbalesetek – ilyen és ehhez hasonló következményei lehetnek annak, ha valaki ebben szenved. Azonban most már van lehetőség harcolni ellene – olvasható a szoljon.hu oldalán.

– Az autóbalesetek egy részéért is az obstruktív alvási apnoe szindróma a felelős – magyarázza dr. Buckó István szakorvos, a szolnoki alvásdiagnosztikai központ vezetője. – Erről a megbetegedésről igen keveset tudnak az emberek, pedig a lakosság közel harminc százalékát érintheti ma Magyarországon. Röviden itt arról van szó, hogy a betegek nem tudják kipihenni magukat az alvás során, mivel a nyelvük hátracsúszik a garatüregbe, elzárva ezzel a levegő útját. Ilyenkor rövid ideig fuldokolni kezd a test, majd az agy védekezésként felébreszti a pácienst. Tulajdonképpen egyetlen éjszaka alatt többször is megismétlődik ez a fulladás közeli állapot, ami miatt nem tudja kipihenni magát – magyarázza Buczkó doktor.

Ennek számos párhuzamos következménye is van, egyik velejáró dolog a magas vérnyomás, mert az oxigénhiányos állapotban a vérnyomás is megnő, amely hosszú távon magában hordozza az agyvérzés esélyét.

– Nagyon sok esettel lehet találkozni – folytatja a szakorvos – melyeknél megmagyarázhatatlan halálestek történnek alvás közben. Ezek egyik oka az obstruktív alvási apnoe szindróma, hiszen az emiatt fellépő magas vérnyomás okozza a sztrókot. Azonban mindez megelőzhető, ha időben felismerik az előjeleket, és diagnosztizálják a betegséget – teszi hozzá.

– A betegség tünetei lehetnek a fáradékonyság, koncentrációs zavar, hirtelen elalvások. A heveny horkolás is lehet tünet, de nem feltétlenül jelenti azt, hogy aki horkol, az apnoe szindrómától szenved. Emellett a garati elváltozásokkal és asztmával élők vannak kitéve ennek a betegségnek. Szerencsére már fejlett alvásdiagnosztikai központok léteznek, melyekben azonnal ki lehet szűrni azt, hogy valaki szenved-e ettől a szindrómától. Akár évtizedekkel is meghosszabbítható valakinek az élete, akinél kezelik ezt a megbetegedést – hangsúlyozza a doktor.