• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Halott a tűző napon

Lapszemle Forrás: Népszabadság

A fél világot magára haragította Keszthelyi Gyula.

A tardi házorvos ugyanis nem volt hajlandó elvégezni a halottvizsgálatot egy, a legeltetés közben hirtelen elhunyt egykori betegén. Keszthelyi Gyula eljárásáról a mezőkövesdi rendőrkapitány tájékoztatta az ÁNTSZ-t, a falu polgármesterét, valamint a Magyar Orvosi Kamara megyei etikai bizottságának elnökét.

A háziorvos pedig naponta teszi közzé az interneten az ügyben keletkezett iratokat: kommentál és küzd. Újabb és újabb jogszabályokat ás elő és azt mondja: nem helyes, ha az orvos a saját páciense halottvizsgálatát végzi el. Idézi azt a sajtóhírt, amely szerint Angliában egy Harold Shipman nevű háziorvos a betegeit morfiumtúladagolással ölte meg. Shipmant Nagy-Britannia történetének egyik legveszélyesebb sorozatgyilkosaként tartják számon. Keszthelyi Gyula szerint semmi garancia nincs arra, hogy ez Magyarországon ne történhetne meg.

Kovács József bioetikus úgy véli: alapvetően a bizalmi elvből kellene kiindulni, vagyis abból, hogy az orvosok rendesen látják el a betegeiket. Az orvos munkájának pedig része a halál beálltának megállapítása. Más kérdés - tette hozzá -, hogy a munkáját ellenőrizni kell. De erre szerinte a statisztika alkalmas, amelyből kiderülhet, hogy melyik körzetben mekkora a halálozási arány, és vannak-e feltűnően kiugró értékek.

Úgy véli, a halál megállapítása orvosi feladat, hiszen azt egy laikus nem tudja megítélni, hogy valaki „csak nem reagál" az ingerekre, vagy valóban meg is halt. Az orvosnak menni kell, ha egy ilyen helyzetben hívják. Ha az ember mégsem halt meg, akkor nyilván olyan súlyos az állapota, hogy szüksége van orvosi ellátásra.

Vokó Zoltán epidemiológusnak nincs tudomása arról, hogy bárki vizsgálná a körzetek megbetegedési, halálozási mutatóit, illetve, ha a különböző helyeken esetleg keletkeznek is ilyen adatok, azokból nem könnyű az ellátás minőségéről következtetéseket levonni. Abban tehát igaza van Keszthelyi Gyulának, hogy nincs független kontroll az orvos munkája felett.

A Semmelweis Egyetem Igazságügyi és Biztosítás-orvostani Intézetének egyetemi adjunktusa, Dósa Ágnes szerint a hatályos rendelkezések szerint a háziorvosnak ki kellett volna mennie a halottvizsgálatra. Azt ugyanakkor elismeri, hogy rengeteg probléma van a közterületes halottak ellátásának szabályozásával és gyakorlatával, továbbá igazat ad Keszthelyi Gyulának abban is, hogy akár összeférhetetlenségi problémát is jelenthet, ha a háziorvos a saját betege halottvizsgálatát végzi.