• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Hangulatjelentés - A nagy beteg figyel téged

Lapszemle Forrás: vasarnapihirek.hu

Több kórházban úgy érzik az orvosok, hogy téglapácienseket eresztenek rájuk.

Fekete pólók, fekete szalagok: lázad az egészségügy. Május 12-én a szakdolgozók (értsd: ápolók) protestálnak, tüntetnek a Hősök terén, majd átsétálnak (hivatalos nevén egészségmenet) az Emberi Erőforrások Minisztériumához, hogy átadják petícióikat. A jelek szerint a szakdolgozók nem maradnak magukra, ágazati összefogás körvonalazódik, azaz az orvosok is demonstrálnak. Hogy szolidaritást vállaltak a nővérekkel és az ápolókkal, jól mutatta, hogy egész osztályok (a segédápolótól a rangidős főorvosig) pózoltak együtt fekete pólóban, és lázadásukat nem is titkolták, a csoportképeket közzétették több közösségi oldalon - írja a Vasárnapi Hírek.

Csakhogy a jelek szerint több kórház vezetése nem felhőtlenül boldog, ha alkalmazottai megpróbálják látványosan érvényesíteni érdekeiket. Számos intézményben vezetői állásfoglalások születtek arról, hogy nem tanácsolják, a tüntetés alatt a kórházban dolgozók szolidaritásuk jeléül fekete szalagot, illetve felsőt viseljenek. Ha mégis ezt teszik, következményekkel kell számolniuk a vezetőség szerint. És úgy tűnik, ez nem üres fenyegetés.

Az egyik intézményben egy egész osztály kapott fegyelmit, amiért feketében feszített egy közösségi oldalra kirakott képen. Több kórház dolgozóinak percepciói szerint azonban nem most derült ki a vezetőség számára, hogy ki mit gondol az intézményekben uralkodó állapotokról.

Egyes – több intézményben párhuzamosan megjelenő – pletykák szerint ugyanis irányított betegek keresik fel az orvosokat. Ez praktikusan annyit tesz, hogy a járóbeteg-rendelőkbe, illetve a sürgősségi osztályokra kisebb panaszokkal befutnak olyan páciensek, akik a gyógyítók munkahelyről alkotott véleményét, illetve politikai meggyőződését próbálják kitudni.

A menetrend pedig általában az, hogy vizsgálat közben e páciensek elkezdik szidni a várakozási időt, a rossz körülményeket, majd a vezetőséget és a kormányt kárhoztatják, miközben „igaz-e, lelkem?" típusú megerősítést váró kérdéseket tesznek fel az orvosoknak. Aztán többször megesett, hogy a doktorok visszahallották válaszaikat, azzal a „kiegészítéssel", hogy jól gondolják meg a jövőben, mit beszélnek, ha továbbra is itt szeretnének dolgozni - közli a lap.