Magyarország területének 70 százaléka alatt a mélyben termálvíz található.
A hőmérséklet alapján az európai gyakorlathoz igazodva - a 30 Celsius-fok feletti vizet nevezzük hévíznek, illetve termálvíznek. Azonban ennek ellenére nem mindegyik meleg forrásokból táplálkozó víz számít gyógyvíznek, mivel nincs minden esetben gyógyhatásuk. Azonban a hőmérséklet nem perdöntő gyógyvízzé minősítés kérdésében, mivel ezeknek is lehet gyógyhatásuk.
A gyógyvíz minősítés jogi kategória, és csak olyan, felszín alatti vizek minősülnek gyógyvíznek, amelyeknek kémiai elemzésekkel, tesztekkel végzik el a gyógyhatásvizsgálatát. Ennek megállapítása az Országos Tisztiorvosi Hivatal Gyógyhelyi és Gyógyfürdőügyi Főigazgatóságára hárul. A vizsgálatot abban az esetben kezdik meg, amennyiben egy önkormányzat vagy fürdő felkéri őket. A minősítés azért fontos, hogy kiderüljön milyen betegségre ajánlott a gyógyvíz fogyasztása.
Különleges értéke van a budai „Hunyadi János", valamint a „Ferenc József" víznek, de kiemelkedően értékesek a Tisza mellett található „Mira" keserűvíztelepek. Ezeket a vizeket leginkább a gyomor- és a vesebetegeknek ajánlják. Azonban a gyógyfürdő minősítéshez nem csak az számít, hogy rendelkezik egy gyógyvízzel, hanem meg kell felelnie annak a kritériumnak, hogy balneo-terápiát tudjon nyújtani, azaz gyógyvíz, gyógyiszap vagy egyéb természetes gyógytényező felhasználásával fürdő-kezelést lehessen végezni.