• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Hogyan lesz kis cégből világelső?

Lapszemle Forrás: Világgazdaság

A remények szerint világkarriert futhatnak be a cég meddőségkezelésbenalkalmazott újításai.

Július 3-6-án lesz a European Society of Human Reproduction and Embryology (ESHRE) konferencia Stockholmban, amelyen a területen érdekelt gyógyszer- és eszközgyártók mind ott lesznek. A Cryo-Innovation is nagyon készül erre a szakmai találkozóra, mert várhatóan több országgal ott köti meg a disztribúciós szerződést time-lapse termékére.  Az egyhetes kiállítás alkalmat teremt arra is, hogy vásárlóikat megtanítsák a világon egyedülálló készülékük kezelésére, és tárgyalásokat folytassanak az érdeklődőkkel.

A Primo Vision time-lapse embriómonitoring-rendszer, amellyel a Cryo-Innovation elindult a siker útján, tulajdonképpen egy digitális kamerával felszerelt inverz mikroszkóp. Ha egy párnak nem lehet gyermeke természetes úton, akkor felkeresnek egy meddőségi centrumot. A lombikprogram keretében megtermékenyített petesejteket három-öt napra inkubátorba helyezik, és ezzel a készülékkel immár nyomon követhetik, hogy mi történik velük.

"A time-lapse nem tesz kárt ezekben a kis életekben, ellenben rögzíti, dokumentálja minden rezdülésüket; a hasznosságára jellemző, hogy már több száz kisbabánk és több ezer terhességünk van" - mondta Skultéty Tamás, a társaság igazgatósági tagja. Az orvos a világ minden tájáról, akár otthonról is nyomon követheti, hogy mi történik és mi történt velük. Általában nem lehet tudni, hogy mikor van a visszaültetés ideális időpontja, a time-lapse ennek a meghatározásában is segítséget nyújt. Fontos, hogy az embrió a legjobb időpontban kerüljön vissza a számára legbiztonságosabb helyre, az anyaméhbe.

A cég másik terméke, amely reményeik szerint szintén világkarriert futhat be, a fagyasztásos technológiához kapcsolódik. Ami nem öl meg, az erősít - erre a gondolatra, a pozitív stresszre épül a cég nyomásgépe. "Ha egy élő sejtet - spermát, petesejtet - nyomás alá helyeznek fagyasztás előtt, kevésbé fenyegeti a veszély, hogy károsodás éri a fagyasztás következtében" - magyarázta készülékük jelentőségét Skultéty Tamás. Stresszkezelésükkel, 10-15 százalékot javítva, 70-75 százalékra nő az esélye annak, hogy túléli a fagyasztást az élő sejt, és a minősége sem romlik. A nyomásgépet egyelőre az állattenyésztésben használják, de készülnek a humán alkalmazására is. Már megkezdődött a kipróbálása Milánóban petefészek nyomáskezelésére. Korábban finn orvosok térdszalagszakadás gyógyítására alkalmazták sikerrel. A sérült térdszalagot nyomáskezelésnek tették ki, s visszaültetve a helyére gyorsabb volt a visszatapadás és a regenerálódás, mint a hagyományos műtéteknél.

"Fantasztikus perspektívája van mind a két termékünknek, humán területen és az állattenyésztésben egyaránt, a továbblépéshez azonban nagy partnerekre és újabb befektetésekre van szükségünk" - közölte a cég igazgatósági tagja. Eddig öt év alatt kétmillió dollárt fektettek be a kísérletekbe és a gyártásba, s a készülékek eladásából befolyt egymillió dollárt is kutatás-fejlesztésre, nemzetközi szabadalmi oltalomra és gyártásra fordították.