• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Horgászzsineggel varrnak az orvosok

Lapszemle Forrás: mno.hu

Barkácsmódszerekre kényszerülnek a kórházak, súlyos adósságaik miatt.

Sok helyen csak az orvosi leleménynek köszönhetően tudják biztosítani a betegellátást. A kórházi beszállítók a héten levélben kértek segítséget a miniszterelnöktől. Attól tartanak, hogy tönkremennek, ha a kormány nem rendezi mihamarabb a kórházi adósságokat. A kancelláriaminiszter szerint 60 milliárd forintot különítettek el a konszolidációra, az érdekképviseletek szerint viszont már 100 milliárd forinttal tartoznak nekik a kórházak - írja a Hír Tv nyomán az mno.hu.

Harminc és hatvan napon túli tartozása is van a Borsod megyei kórháznak. Az intézmény főleg orvosi műszereket gyártó cégeknek maradt adósa. „A mi kórházunknak is van valamelyest adóssága, de ez sem az ellátásban, sem pedig a beszállítók viszonylataiban nem okoz semmilyen problémát" – közölte a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház főigazgatója, Csiba Gábor.

Havonta csaknem százmillió forinttal nő a kaposvári Kaposi Mór Oktatókórház adóssága, mely kizárólag a beszállítók felé áll fenn. Erről a kórház főigazgatója beszélt csütörtöki sajtótájékoztatóján.

A Szegedi Gyermekklinikán fertőtlenített bevásárlókocsiban tolják a műtőbe a gyerekeket, más kórházakban pedig előfordul, hogy horgászzsineggel varrják össze a sebeket.

A Magyar Kórházszövetség (MKSZ) volt elnöke szerint a tartozások átvállalásán túl további 100 milliárd forintra lenne szükség ahhoz, hogy az eladósodás ne kezdődjön újra. „Az intézmények priorizálnak és azt vásárolják meg, ami az életmentéshez feltétlenül szükséges. Ha a kórháznak nincs adott esetben készpénze, akkor ott tud a piacon vásárolni, ahol ez lehetséges, és ez időnként kényszermegoldásokat is szül" – hívta fel a figyelmet Rácz Jenő, a veszprémi Csolnoky Ferenc Kórház főigazgatója.

Zombor Gábor egészségügyi államtitkár tavaly ősszel ígérte meg, hogy a kórházi ellátás reformjával együtt rendezik az intézmények adósságát.

Az Orvostechnikai Szövetségnél azt mondták, hogy már hónapok óta hitelre adják a műszereket, ha a beszállítók nem kapják meg mihamarabb a pénzüket, tönkremennek. Az érdekképviselet a napokban egyenesen a miniszterelnöknek írt levelet.

A kormány helytáll a ma már állami tulajdonú kórházak adósságáért – hangoztatta csütörtökön a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Sajtóhírek szerint Lázár Jánosnak nem tetszik a módszer, amellyel az egészségügyi államtitkár ésszerűsítené a kórházi ellátást, és megszüntetné az adósság újratermelődését. A kancelláriaminiszter vissza is dobta Zombor Gábor javaslatát.

„A legmegnyugtatóbb válasz az, hogy a költségvetésben 60 milliárd forint a rendelkezésre áll az eddig felhalmozott adósságállománynak a kifizetésére, tudomásom szerint nem kell kormányülés ahhoz, hogy a kormányhatározat kiadásra kerüljön, és a pénz kifizetése megtörténjen" – mondta Lázár János.

Csakhogy a kórházak tartozása már tavaly ősszel meghaladta a miniszter által említett összeget. Azóta az adósság csak nőtt, február végén az egészségügyi intézmények már közel 77 milliárd forinttal tartoztak beszállítóiknak az államkincstár nyilvántartása szerint. Maguk a beszállítók magasabb összeggel számolnak, amikor 100 milliárd forintra teszik a teljes adósságállományt - közli a portál.