Elfogadta az Európai Parlament (EP) az élelmiszerekben található adalékanyagokra, aromákra és enzimekre vonatkozó irányelvcsomagot.
A négy új irányelv célja, hogy egyszerűsítse a jelenleg meglehetősen bonyolult szabályozási rendszert, és összhangba hozza azt a legfrissebb tudományos eredményekkel. Az új uniós rendelkezések következtében jelezni kell az adalékok esetleges káros hatását a csomagolásokon, illetve korábban engedélyezett vegyületek is kikerülhetnek a forgalomból. Az új, egységes engedélyeztetés a pármai Európai Élelmiszerbiztonsági Ügynökség (EFSA) tudományos véleménye alapján történik majd, a már jóváhagyott anyagok listáját az Európai Bizottság fogja kezelni.
A második direktíva értelmében az édesítő-, tartósító- és emulgeálószerek, antioxidánsok, ételszínezékek és zselésítő anyagok csak akkor engedélyezhetők, ha biztonságosak, felhasználásuk technológiailag szükséges, nem vezetik félre a fogyasztót, sőt előnyösek a számára. Feldolgozatlan élelmiszereknél nem lehet majd alkalmazni azokat, a bébiételeknél pedig az édesítőket és a színezékeket tiltják be. A gyermekek egészségére gyakorolt hatások miatt az EP-képviselők ragaszkodtak hozzá, hogy egyes színezékcsoportokat (e-összetétel) ne csak feltüntessék a csomagoláson, hanem a velük kapcsolatos veszélyekre is felirat figyelmeztessen.