• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Kígyómarásra kavicsot, hátha segít

Lapszemle Forrás: szabadfold.hu

Volt, ahol keresztény misszionáriusokból álló nemzetközi csapattal dolgozott, de olyan százágyas kórház is, ahol egyedül vizitelt.

Krokodilharapás, trópusi fertőző betegségek, AIDS – számos kórral találkozott dr. Maszárovics Zoltán egri orvos, aki egy évig keresztény misszióban dolgozott Zambiában. Maszárovics doktornak, aki a feleségével és három fiával vállalkozott az afrikai misszióra - a helyi varázslók táplálta babonákkal is szembe kellett néznie – írja a Szabad Föld – online.

Az egri Markhot Ferenc Kórház infektológusa egy évig gyógyított Zambia három missziós kórházában, útjára, melyet ő nem kalandnak, hanem szolgálatnak nevez, magával vitte a családját. Feleségével és három fiával együtt forralást követően közösen itták a kicsit sárgás patakvizet, volt, hogy tarantula pókot találtak a mosógépben. Mint Maszárovics doktor elmondta: úgy megszokták a moszkitóháló alatti alvást, hogy itthon szinte hiányzott.

Megérintett a szűkölködők látványa, amikor korábban ott jártam, ezért tértem vissza oda családostól – mesélte a doktor. Akadt olyan hely, ahol keresztény misszionáriusokból álló nemzetközi csapattal dolgozott, de olyan százágyas kórház is, ahol egyedül vizitelt.

Zambia északnyugati csücskének távoli falvaiban 40-45 év a várható élettartam, s minden ötödik beteg AIDS-es vagy HIV pozitív. Akinek kerékpárja van, arrafelé már tehetősnek számít. Az asszonyok kilométereket gyalogolnak az oldalukra kötött lázas kicsikkel, hogy egészségügyi személyzet lássa őket. Sokan a folyóra, a Zambézira járnak fürödni, ezért előfordult, hogy krokodilharapás sebeit kellett ellátnia és összevarrnia.

Az egri orvosnak szembesülnie kellett azzal, hogy még mindig gyermekeket és felnőtteket is vesztenek el malária miatt. Arról már nem is beszélve, hogy a falusi varázslók hatása néha nagyobb, mint a modern orvoslásé. A kígyómarásra például kavicsokat raknak abban a reményben, hogy az segít…