• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Kihaló orvosszakmák – határtalan lehetőségek

Lapszemle Forrás: HVG

Jellemzően a jobbak mennek el, ők merik vállalni a külföldi megméretést.

A frissen végzett orvosok – évente nagyjából hatszázan kapnak diplomát a budapesti, a debreceni, a pécsi és a szegedi egyetemen – elvileg kedvükre válogathatnak, hogy mire szakosodjanak. A statisztikák szerint egyharmaduk pálya- vagy országelhagyó, s bizonyosan nem lesz elég gyógyító, aki a most nyugdíjaskorhoz közeledő vagy abba belépett, vélhetően néhány éven belül visszavonuló doktorok helyére lépjen - írja a HVG.

Az elszívóerő nagy: keresettek a magyar orvosok Nyugat-Európa-szerte. A szakvizsga nélkül, friss diplomával útnak indulóknak is van keletjük, a Nyugaton ugyancsak hiányszakmának számító sürgősségi, radiológusi, aneszteziológusi helyekre pedig tárt karokkal fogadják a szakorvosokat. Ráadásul a radiológusok, a labororvosok, sőt az aneszteziológusok az idegen nyelv választékos használata nélkül is elboldogulnak, hiszen kevesebbet kell a betegekkel kommunikálniuk. Míg az elmúlt években Nagy-Britannia volt a külhoni munkát kereső orvosok első számú célországa, 2011-ben Németország vette át a vezetést, a harmadik helyre pedig – maga mögé utasítva Hollandiát – Svédország lépett elő.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma az idén 18 olyan orvosi szakmát nevezett meg, amelyben országos hiány mutatkozik, ám a helyzet ennél bonyolultabb. Minél nagyobb az abszolút hiány (például kórházi osztályt kell bezárni, mert az adott helyen nincs megfelelő szakértelmű és gyakorlatú orvos) vagy a relatív szűkösség (az ellátandó lakosság számához képest alacsony az egészségügyi személyzet létszáma), annál kevesebb a lehetőség az utánpótlás-nevelésre.

A hiány nem csak mennyiségi, minőségi is. Jellemzően a jobbak mennek el, ők merik vállalni a külföldi megméretést. Tévhit, hogy csak a szegény vidékeken maradnak betöltetlenek az orvosi állások. Már a fővárosban is aggasztó a hiány: lámpással sem találni érsebészt, idegsebészt, sürgősségi szakorvost, aneszteziológust. Az uniós munkaidőkorlátok feledésbe merültek, nincs annyi ember, hogy a kórházak éjszakára is műszakot szervezzenek. Helyette ügyelet van, amelyet vállalkozói szerződéssel töltenek be a főállásukból érkező orvosok.