Az olcsó importélelmiszerek nemritkán a jó minőségű, kifogástalan magyar élelmiszereket szorítják ki.
Az illetékes hatóságok és a minisztérium szerint ugyan Magyarországon az élelmiszer-biztonsági helyzet megegyezik a többi uniós tagországban tapasztaltakkal, az utóbbi időben mégis egyre több hír jelent meg arról, hogy kétes eredetű, egészségre is veszélyes importélelmiszerek kerültek hazánkba.
A piacnyitás ugyanis nem volt eléggé körültekintő. Az importszemét hamarabb kerülhet a boltok polcaira és a fogyasztókhoz, mint más uniós országokban. Lisztériafertőzés, rákkeltő anyagot tartalmazó bébiétel, mérgező paprika, antibiotikummal fertőzött méz, csak néhány példa az elmúlt néhány hónap importtal kapcsolatos hazai botrányaiból.
Szakemberek szerint felháborító, hogy az olcsó importélelmiszerek nemritkán a jó minőségű, kifogástalan magyar élelmiszereket és a hungarikumokat is kiszorítják.
A botrányokhoz kapcsolódik, hogy felfüggesztették beosztásából Barna Balázst, az MTA Növényvédelmi Kutatóintézetének igazgatóját, miután súlyos kémiai, biztonsági szabálytalanságokra derült fény az intézetben. Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat egyik intézete pedig azonnali hatállyal megtiltotta a kazettás, valamint a ragasztós rovarirtó Csalamon csapdák előállítását és forgalmazását.