• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Miniszter előtt a kaposvári PET CT-döntés

Lapszemle Forrás: sonline.hu

Az emberi erőforrások miniszterének az asztalán van a kaposvári PET MR/CT központ indulásához szükséges kapacitásdöntés dokumentációja.

Balog Zoltán mint egészségügyért is felelős tárcavezető arról határoz majd, hogy a világszínvonalú technológiákkal felszerelt képalkotó diagnosztikai központ mekkora államilag dotált CT-kapacitással, vagy OEP (Országos Egészségbiztosítási Pénztár) támogatással kezdheti meg a működését. A Kaposvári Egyetem és az MFB Zrt. közös cégének mintegy hárommilliárdos beruházását március végén adták át. A gyógyítás, az oktatás és a kutatás céljai szolgáló legmodernebb technikának az eredeti tervek szerint az első félév végén kellett volna munkába állnia. Pontos időpontot az egyetemvezetés egyelőre nem kívánt mondani. Az előkészületek azonban már folynak, amint a csapatépítés is – olvasható a sonlin.hu portálján.

Az egyetemi hírportál, a KEOnline hallgatókból álló híradóstábja volt az első, aki betekintést nyert a kaposvári PET-központba. A videómegosztón közzétett rövidfilmben Gyarmati Tünde radioizotóp fejlesztési és kutatási koordinátor adott tájékoztatást a Siemens-gépekkel felszerelt, szemmel láthatóan már működésre kész központról. Elmondta: a PET CT- és PET MR-berendezések a kor legmodernebb technikáját képviselik. A tudomány, az oktatás és az egészségügy céljait egyaránt szolgálják, csakúgy, mint elődjeik.

A CT- és MR-technológia az anatómiai képalkotás hátterét adja, míg a PET (pozitron emissziós tomográf) a sejtek biológiai funkcióit vizsgálja. Ez nem mást jelent, minthogy a rákos sejtek a daganatos betegségek korai stádiumában kimutathatók, a gyógyulás esélyét jelentősen növelve. Az egyetemi központban a képalkotáshoz szükséges izotópot előállító ciklotron, vagyis részecskegyorsító berendezés is helyben megtalálható. Ez a jó minőségű képalkotás miatt lényeges, mert az aktív izotópok előállítása és felhasználása között minél kevesebb időnek szabad eltelnie.

A központ részben OEP-támogatással fog működni, erre az egyetem már ősszel többletkapacitás-befogadási kérelmet nyújtott be a PET CT-vizsgálatok végzésére. A kérelmet az egészségügyért felelős miniszter javaslattevő testülete, a többletkapacitás-befogadási bizottság megtárgyalta és javaslatát megküldte a miniszter számára, közölte az OEP sajtóosztálya. A befogadási eljárás még folyamatban van.

A sajtóosztály azt is közölte: a PET CT-vizsgálatokra nincs külön meghatározott előirányzat az egészségügyi alap költségvetésében. Korábbi nyilatkozatok szerint azonban évente csak a PET CT-vizsgálatból 80–100 ezerre volna igény hazánkban, ezzel szemben 16–20 ezerre tehető a finanszírozott vizsgálatok száma. A kaposvári centrum a külföldi betegek előtt is nyit majd, mint korábbi megírtuk, az üzleti terv alapján 1,2 millió forintra árazták a teljes test PET CT/MR-diagnosztikát, ultrahangot és labort tartalmazó csomagot.

PET MR-készülékből a világon sincs ötvennél több, Európában 18 üzemel; ez a készülék nem okoz sugárterhelést, ami az onkológiai betegek vizsgálatánál fontos – jegyzi meg a portál.