• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Nanocsövekben fejlődik az új idegrost

Lapszemle Forrás: Népszabadság

Az olasz kutató kísérletének első eredményei biztatóak.

Ahhoz, hogy a végtag újra mozogjon, valamiképp összeköttetést kell teremteni a kettévágott gerincvelő két része közt, azaz a kritikus folytonossági hiányt működő idegszövettel át kell hidalni. Ez mindmáig sikertelen próbálkozás maradt.

Olasz kutatók most patkánykísérletben kisméretű, úgynevezett nanotechnikával előállított csövek beültetésével próbálkoznak, ezekben növekednek aztán az új idegsejtek. Az első eredmények rendkívül biztatóak. Fabrizio Gelain és munkatársai a Milan-Bicocca egyetemen az élő szervezetben automatikusan lebomló, speciális műanyagból olyan 2-3 milliméter hosszú és fél milliméter átmérőjű hajszálcsöveket konstruáltak, amik a gerincvelőben utat szabnak a sérülést átívelő új idegszövet növekedésének. A munkacsoport közleménye az Amerikai Kémiai Társaság lapjában ez év elején látott napvilágot.

Tudnivaló, ha a gerincvelő teljes átmérőjében megszakad (ezt haránt léziónak nevezzük), ott helyben hegszövet és folyadékkal teli üregek sokasága keletkezik. Ezek a növekedésnek induló idegrostok útjába állnak, és az áthidalás leküzdhetetlen akadályát képezik. A kutatók az apró műanyag csövecskéket növekedést serkentő hormonokkal, és más speciális anyagokkal előkezelték, ezután helyezték őket kötegben a haránt lézió helyére. A könnyebb megértésért képzeljünk magunk elé egy csomag, fémdrótjától megfosztott hétköznapi villanyvezetéket.

Hat hónapos várakozás után megtörtént az áttörés, a bénult végtagok életre keltek, a hátsó lábukat addig vonszoló állatok újra jártak. A szövettani vizsgálat is bizonyította, a mesterséges hajszálcsövekbe, illetve azok közé is idegrostok nőttek, sőt tápláló vérerek és más, az egészségessel azonos struktúrák is kifejlődtek. Ami nagyon fontos, a gerincvelő fel- és leszálló mozgató idegpályáiban mérhető elektromos aktivitás jelent meg.

Egyértelmű tehát, hogy tényleges anatómiai és funkcionális regenerációról van szó. John Prestley, londoni sejtbiológus-professzor kiemelte, a regeneráció nemcsak eredményes, de az idesejtnövekedés kifejezetten gyors és biológiai értelemben összehangolt volt. A módszer további kutatása és részletes kidolgozása még hátravan, de a kísérletes adatok eredményei nagyon is reménytkeltőek. Minden okunk megvan azt feltételezni, nincs messze az emberi kipróbálás sem.

Legolvasottabb cikkeink