• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Nem érdekli a kormányt a családon belüli erőszak?

Lapszemle Forrás: nepszava.hu

A tervezet köszönő viszonyban sincs a civilek javaslatával.

„Ez a történet meghalt" – így fogalmazott Kincses István a családon belüli erőszak ügyében. Ő az az ügyvéd, aki többek között a civil oldalt képviselte abban a csapatban, amelyik a családon belüli erőszak önálló törvényi tényállássá minősítését készítette elő. A szaktárca már a kodifikációt végzi, a jogszabály a kormány támogatása után a parlament elé kerül. Ám a tervezet köszönő viszonyban sincs az eredeti szándékkal és a civilek, szakemberek javaslatával – olvasható a nepszava.hu portálján.

Tavaly szeptemberben alakult meg az Emberi Erőforrások Minisztériumában a párkapcsolati erőszak büntetőjogi meghatározásával foglalkozó munkacsoport. Az Országgyűlés júniusban fogadta el az új büntető törvénykönyvet, annak vitájában a többség úgy döntött úgy, nincs szükség arra, hogy a családi belüli erőszaknak önálló büntetőjogi törvényi tényállása legyen. Ezt követően civilek aláírásgyűjtésbe kezdtek, és több mint 100 ezren támogatták, hogy a parlament tárgyalja meg a kérdést.

A kormánypártok azonban nem támogatták a kezdeményezésben foglaltakat, emiatt a facebookon azonnal tüntetéseket szerveztek, és végül a Fidesz meghátrált. Rogán Antal frakcióvezető közölte: „meghajlok a hölgyek akarata előtt", és a parlament elfogadta azt a népi kezdeményezést, hogy legyen önálló büntetőjogi tényállása a családon belüli erőszaknak. Ekkor szólalt fel a fideszes Varga István, aki egyebek mellett azt mondta, „az anyáknak vissza kellene térni elsősorban a gyermeknevelés mellé, (...) és akkor lenne értelme annak, hogy jobban megbecsülnénk egymást, és fel sem merülhetne a családon belüli erőszak". Szavait felháborodás és tüntetés kísérte. A kormány nem győzött magyarázkodni Varga kijelentései miatt, Balog Zoltán miniszter pedig azt mondta, széles társadalmi vita után decemberre elkészülhet az áldozatok érdekét szolgáló törvényjavaslat.

Az egyeztetés látszólag széles körű volt, a tárca képviselői mellett a Belügyminisztérium, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, az Országos Bírósági Hivatal, a Legfőbb Ügyészség, az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala, az Országos Rendőr-főkapitányság, valamint a témához kapcsolódó népi kezdeményezést elindító Halász Pálma által felkért civil szervezetek képviselői dolgoztak az ügyön – idézi vissza a történteket a portál.

A kezdeti fellángolás után a kormány lelkesedése alábbhagyott. Nem sok érdemi egyeztetés volt, sőt, az Emberi Erőforrások Minisztériuma januárban közleményt adott ki arról, hogy kész a törvényjavaslat. A bejelentés meglepte a civileket, hiszen szinte semmiben nem volt egyetértés.