• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Őssejtbotrány: gyerekeken

Lapszemle Forrás: Magyar Hírlap

Orvosszakértő vizsgálja egy férfi halálát, akit a múlt hétfőn őrizetbe vett, előzetes letartóztatásban lévő orvosok őssejttel kezeltek.

Nem tudni, magyar vagy külföldi betegről van-e szó, de a rendőrök részletes nyilvántartásokat foglaltak le az orvosoknál, és ezek alapján állítják össze a beteglistát. A szakértők vizsgálják, hogy van-e ok-okozati összefüggés a férfi halála és a kezelés között.

Mint ismeretes, nem csak az elkövetői kör feltérképezése van folyamatban, tehát amellett, hogy elképzelhető, tovább bővül a gyanúsítottak névsora, a rendőrség a kezelésen átesetteket is keresi, őket is meghallgatja majd. Bucsek Gábor őrnagy, a Nemzeti Nyomozó Iroda szervezett bűnözés elleni osztályának főosztályvezetője korábban arról tájékoztatott, hogy a betegeket tanúként hallgatják meg a nyomozók, gyanúsíthatóságuk nem merült fel. Időközben megszólaltak olyanok is, akik igénybe vették az őssejtkutató laboratórium szolgáltatásait, és kiderült, hogy gyereken is végeztek illegális orvosi beavatkozásokat a gyanúsítottak.

Major Mónika, egy fiatal anyuka, aki az egyik bulvárlapnak mesélt tapasztalatairól, elmondta, hogy epilepsziás kislányát kezeltette volna a klinikán, de nem volt ötmillió forintja, amennyit a beavatkozásért kértek, ezért le kellett mondania a terápiáról. Az eddigi adatok szerint az orvosok mintegy kétszáz őssejt-beültetéses műtétet hajtottak végre Kaposváron és Budapesten. Mivel a kaposvári klinika nem rendelkezett az eljáráshoz megfelelő engedélyekkel, nyilvánosan nem propagálhatta tevékenységét, a most megszólaló szülők arról számoltak be, hogy hallomásból szereztek tudomást az őssejtbeültetésről. Egy-egy vizsgálatért húszezer forintot kértek, s ezt sokan túl drágának tartották, ezért inkább más lehetőségeket választottak.

A most nyolcéves Bakonyi Levente édesanyja, Orbán Gabriella arról beszélt az egyik bulvárlapnak, hogy oxigénhiányos állapotban született fiának súlyosan károsodott az idegrendszere, nem tud beszélni, sem járni, ezért érdeklődött a Seffer-klinika iránt. Végül a kínai lehetőség mellett döntöttek, s már háromszor jártak kint Hu doktor klinikáján, eddig négymillió-kétszázezer forintjukba került a terápia. Kiderült az is, hogy a marcali városi kórház 2007-ben két abortumot szállított a Kaposváron működő őssejt-laboratóriumnak.

Az abortumok magzati részéből a szöveteket tudományos feldolgozásra adták át egy cégnek, amely szakhatósági engedélyekkel rendelkezett. A magzatelhajtáson átesett nők előzetesen beleegyező nyilatkozatot tettek. A rosszul kezelt hűtőberendezés miatt azonban az őssejteket nem lehetett feldolgozni. A nagyatádi kórház új üzemeltetője is megerősítette, hogy ez az intézmény is adott át abortumokat az őssejtkutatáshoz, ők tíz elhajtott magzat felhasználásáról tudnak. A szerződést még akkor kötötték, amikor az intézmény önkormányzati fenntartásban állt.

Az egy héttel ezelőtti rajtaütéskor a gyanúsítottakat - egy-egy amerikai és ukrán, valamint két magyar állampolgárt - Budapesten vették őrizetbe. Az ügy kapcsán most a fővárosi Nyírő Gyula Kórház szerződéseit vizsgálja a fenntartó Fővárosi Önkormányzat. Horváth Csaba főpolgármester-helyettes azt állítja, hogy a kórházban épületet bérlő magánklinika nem tudott róla, hogy a helyiségeiben milyen vizsgálatot folytatnak. A bérlő közölte, náluk őssejtkezelés az ő megrendelésükre vagy felkérésükre nem történt. Az ügy pikantériája, hogy az orvos igazgató, aki a témakörben a kórház részéről eljárt, magánorvosként ugyanennek a bérlőnek az alkalmazási listáján is szerepel. Azt állítja, semmilyen speciális beavatkozást nem végzett, csak egy egyszerű sóoldat beadását vállalta el.

Legolvasottabb cikkeink