• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Parkinson-gyógyszertől lett meleg és játékfüggő egy francia férfi

Lapszemle Forrás: hvg.hu

Hatszámjegyű kártérítést ítélt meg a bíróság euróban egy francia férfinek.

Bizonyítottnak látták ugyanis, hogy egy Parkinson-gyógyszer mellékhatásai tették tönkre az életét. Az 52 éves Didier Jambart a tabletta szedése előtt példás életét élt, utána viszont teljesen kifordult magából: elmondása szerint homoszexuális és szerencsejáték-függő lett – írja a Daily Mail Online cikke nyomán a hvg.hu portálja.

Didier Jambart a franciaországi Nantes-ban él családjával, sokáig rendes embernek, szerető férjnek és apának ismerték. Két gyereke van, korábban banki tisztviselő volt. A Requip nevű tablettát 2003-ban kezdte el szedni parkinsonos tünetei miatt.

Elmondása szerint ezután csúszott mélybe: egyre többet szerencsejátékozott, a végén pedig már gyerekei játékát adta el és másoktól lopott, hogy pénzhez jusson, miután a bankszámlájukat teljesen kiürítette. Úgy számolta, hogy nagyjából 82 ezer eurót vert el. Szexuális érdeklődése is megváltozott: elkezdett férfiakhoz vonzódni, és internetes oldalakon keresett magának szexpartnereket, akik közül az egyik végül megerőszakolta. Családja eközben nem értette, mi történik vele – írja a lap, amely beszámol arról is, hogy a Requip a brit gyógyszeróriás, a GlaxoSmithKline terméke. Didier Jambart azt mondta, hogy 2005-ben fedezett fel az interneten egy írást arról, hogy a gyógyszere okozhat olyan mellékhatásokat, amelyektől ő is szenvedett, ezért nem szedte többé. Utána az élete állítólag visszatért lassan a normális kerékvágásba, de nem tudott felejteni, és évekig tartó pereskedésbe kezdett.

A Rennes-i bíróság végül elutasította a GSK fellebezését, és a korábban előirányzott 117 ezer eurós kártérítés helyett végül csaknem 198 ezer eurónyit ítélt meg a férfinek, aki mellett végig kitartott a felesége. Az ítélethirdetéskor is az asszony vigasztalta, amikor megkönnyebbülten elsírta magát – írja a Daily Mail Online.

A GlaxoSmithKline 2006-ban ismerte el, hogy a Requipnek lehetnek ilyen súlyos mellékhatásai is, de Didier Jambart szerint ez jóval korábban meg kellett volna tenni. A gyógyszergyártó ugyanakkor korábban vitatta, hogy a férfinál a gyógyszer szedése után alakult ki a kóros játék- és szexfüggőség. A Requip egyébként ma is kapható, szigorúan csak szakorvos javaslatára szedhető Parkinson-gyógyszer, amelynek betegtájékoztatójában figyelmeztetnek a mellékhatásokra. Arra is felhívják a figyelmet, hogy jelezni kell az orvosnak, ha a beteg szokatlan késztetést érez szerencsejátékra vagy fokozott szexuális kényszer jelentkezik nála – emeli ki a lap.