• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Perbe fogott pirulák

Lapszemle Forrás: Szabad Föld

A magyarországi kórházakban az esetek 10–13 százalékában fordulhatnak elő gyógyszerezési hibák.

Gyógyszertévesztés, túladagolás, vagy rossz időben, rossz módon alkalmazott terápia. A magyarországi kórházakban az esetek 10–13 százalékában fordulhatnak elő gyógyszerezési hibák. A diagnosztikai hiba miatti félrekezeléseken kívül leggyakrabban a véralvadási problémáknál hibáznak a kórházakban. Bár kevés kutatás foglalkozik a gyógyszerezéssel kapcsolatos nemkívánatos eseményekkel, a szakemberek mégis feltételezik, hogy az ellátási hibák – melyek minden tizedik, kórházban kezelt beteget érintenek – java része összefügg velük – olvasható a Szabad Föld – online oldalán.

Műtét előtt, alatt, illetve után is szigorúan figyelni kell a véralvadást, ilyenkor ugyanis a túlzott vérzés vagy a vér besűrűsödése súlyos következményekkel járhat. Mégis e területen a legtöbb a hiba – húzta alá dr. Kovácsy Zsombor ügyvéd, az Egészségbiztosítási Felügyelet korábbi elnöke. Leginkább kommunikációs hiba: a kórház és a beteg vagy később az intézmény és a háziorvos között csúsznak félre az információk. Sokszor azt sem veszik figyelembe, hogy a beteg korábban milyen gyógyszereket kapott – tette hozzá az ügyvéd.

A hibatípusok közül a dózistévesztés a legnagyobb arányú, ezt követi a helytelen gyógyszerválasztás, majd a beadás rossz időpontja vagy a gyógyszerbevétel elmulasztása, továbbá a monitorozás – ami például rávilágítana a beteg allergiájára – elmaradása, illetve a lejárt határidejű szerek alkalmazása. A személyiségi jogok védelme miatt sok helyütt az ágyak végéről lekerültek a lázlapok, holott nélkülözhetetlenek a beteg biztonsága szempontjából. Mindezt súlyosbítják a betegek kórházba vitt saját gyógyszerei, ami gyakorta vezet túlgyógyszerezéshez.

Szintén gond, hogy a gyógyszergyárak nem a patikaszerek megkülönböztethetőségére törekszenek, hanem inkább arra, hogy a dobozok egységes, a gyártó ismertségét szolgáló dizájnt kapjanak. Emiatt sokszor szinte azonos kinézetűek a teljesen más hatóanyagú pirulákat tartalmazó dobozok, s ez is vezethet tévedéshez – jegyzi meg a portál.