• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Robotok és zombik a mentőszolgálatnál

Lapszemle Forrás: Vasárnapi Hírek

A dolgozók aláírásgyűjtésbe kezdtek és a minisztertől kérnek segítséget.

Robotok és zombik dolgoznak a mentőszolgálatnál, a rendszert pedig a ragtapasz és a pólya tartja össze – ezzel az egyik informátorunk szájából elhangzott mondattal jól érzékeltethetők a hazai mentési állapotok - írta a Vasárnapi Hírek cikkírója. A lap múlt heti cikke nyomán csak úgy zúdulnak a panaszok, hogyan tudják egyre nehezebben túlélni a mindennapokat a dolgozók.

Nyírábránd, Püspökladány, Tiszafüred, Egyek, Hajdúnánás, Polgár – olyan mentőállomások, ahol a hónap felében egyszerűen nincs esetkocsi, vagyis olyan jármű, amelyen orvos, vagy mentőtiszt lenne, állítják az informátorok. „Komáromban 4 óra után nincs, a legközelebbi riasztható Tatabányán van, de Gödöllőn is sokszor a háziorvost kell riasztani" – mondja egy mentősofőr, illetve egy mentésirányító. Nincs túlóra, így nem ritka, hogy a mentőtisztet otthonról riasztják, aki munkaidőn kívül, vagyis teljesen szabálytalanul ment - írja a lap.

„A túlóratilalom nemcsak szakmailag, de nekünk, emberileg is súlyos érvágást jelent, hiszen pénzt nem kaphatunk, így a dolgozók többsége 90-100 ezer forintot visz haza. Vannak, akiknek valóban a napi megélhetés gondot jelent. És közben kapunk egész télre egy darab nadrágot, egy dzsekit és 3 darab pólót, amit, ha a beteg összevérez, lepisil vagy lehány, vihetjük haza, az otthoni mosógépbe kimosni.

„És akkor a hívórendszerről még nem is beszéltünk" – folytatja már egy szolgálatvezető. „Az, hogy ma a 112-t felhívja valaki, annyit jelent, hogy egy rendőr felveszi, akinek fogalma sincs, hová irányítsa a hívót, amíg ez kiderül, idő veszik el. Hamarosan ráadásul meg is szűnik a 104, azután várhatók majd az igazi gondok.

A lap információi szerint egy mentős segítségkérő levele már úton van közvetlenül Balog Zoltán miniszternek címezve, illetve most dolgozók sora fogalmazza közös levelét, amelyben azonnali közbeavatkozást és támogatást kérnek. Ahogy mondják, aláírásgyűjtést kezdenek, mert tökéletesen megingott a bizalmuk a mentőszolgálat vezetőivel szemben és nem látják biztonságban a mentést, miközben megelégelték azt a kiszolgáltatott és méltatlan helyzetet is, ahogy, amiben dolgozniuk kell.

A szaktárca a cikk megjelenésének napján kiadott válasz-közleménye