• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Szeretne méltósággal meghalni, Strasbourghoz fordult

Lapszemle 2023.09.28 Forrás: hvg.hu
Szeretne méltósággal meghalni, Strasbourghoz fordult

A halálos beteg Karsai Dániel szerint az embernek legyen joga az értelmetlen szenvedés helyett méltósággal befejezni az életét. 

Az alkotmányjogásznál tavaly diagnosztizáltak ALS betegséget, a hatályos magyar jogszabályok azonban még külföldön is büntetik a családtagjait, vagy orvosait, ha eutanáziában segédkeznek, írja Karsai Dániel Facebook bejegyzése nyomán a hvg.hu

Facebook-posztban jelentette be Karsai Dániel ügyvéd, alkotmányjogász, hogy tavaly augusztusban ALS-t diagnosztizáltak nála. Ez egy úgynevezett moto-neuron betegség, melyben az izmokat mozgató idegsejtek elsorvadnak, így teljes bénuláshoz vezet. A betegség végén a légzési funkciók is megszűnnek és a halál fulladás miatt következik be. A betegség ugyanakkor a mentális képességeket nem érinti, a fentieket teljesen tiszta tudattal élik végig a betegek, amire jó példa, hogy ALS-ben szenvedett Stephen Hawking világhírű fizikus is.

Ahogy a 46 éves Karsai is kiemelte, a betegség rendkívül megalázó, az önállóságtól egyre jobban megfosztó élethelyzetbe sodorja. Utolsó szakasza gyakorlatilag vegetatív létezés, bármiféle tudatos aktivitás vagy kommunikáció lehetősége nélkül.

„A létezés ezen formája számomra mindenfajta értelmet és méltóságot nélkülöz.

Ebben a helyzetben szilárd meggyőződésem szerint joggal igényelhető, hogy az embernek legyen joga az értelmetlen szenvedés helyett méltósággal befejezni az életét” – írta.

Erre azonban jelenleg Magyarországon a hozzá hasonló, gyógyíthatatlan kórban szenvedő betegeknek nincs lehetősége, a hatályos jogszabályok szerint a magyar hatóság még külföldön is büntetőjogi eszközökkel üldözheti a méltóságteljes eltávozásban segítséget nyújtókat, azaz családtagokat, barátokat, orvosokat.

Karsai kiemelte, hogy személyes ügyét arra szeretné használni, hogy az életvégi döntések rendkívül nehéz és érthetően megosztó témájában értelmes, a különböző álláspontokat maximálisan tiszteletben tartó párbeszédet indítson.

Posztjában azt is hangsúlyozta hogy jelenleg — és reméli, még nagyon hosszú ideig — szakmai és egyéb szempontból is aktív életet él. A modern technika segítségével nagyon sok logisztikai akadály legyőzhető, súlyos egészségügyi problémája dacára teljesen aktív szakmai életet él, ügyei ellátása biztosított, olvasható a hvg.hu-n.

Legolvasottabb cikkeink