Még nem tudni, van-e dioxin a hazánkban forgalmazott tojásokban.
A hatóság szerint várhatóan holnap derül ki, hogy dioxinnal fertőzöttek-e azok a Németországból származó tojások, amelyeket egy magyar áruházlánc polcain találtak.
Eközben a nemzetközi fogyasztóvédelmi szervezet, a Foodwatch adatai szerint visszamaradt pentachlorphenol-vegyület - amely egy gomba mérge - a felelős a németországi dioxinfertőzésért. Miután a tápszeradalékot gyártó Harles und Jentzsch vállalat szállítmányát megvizsgálta a szervezet, kiderült, hogy egy kilogramm zsír - tápszeradalék - 123 nanogramm dioxint tartalmaz, ami a 0,75 nanogrammos határérték 164-szerese.
A dioxinos zsír a Harles und Jentzsch tápadalékokat, illetve tápalapanyagokat gyártó cégtől származik, amely növényi zsiradékok helyett biodízelgyártásból megmaradt melléktermékeket használt fel takarmánykészítéshez.
A cég több tápüzemnek szállított a dioxinnal fertőzött adalékanyagból (állítólag százötvenezer tonna tápot szennyeztek be), s most több mint négyezer csirke- és sertésfarmot zárattak be ideiglenesen a német hatóságok.