• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Túráztatja a betegeket a kormány

Lapszemle Forrás: Népszava

A lakossági terhekről nem tájékoztatták megfelelő időben és módon a közvéleményt.

Elsősorban a nehezen szállítható betegeket, a várandósokat, valamint az ország másik felében kezeltek hozzátartozóit érintheti rosszul az új betegellátási struktúra. Az agyonhallgatott reform, illetve az azzal megszűnő kórházak, osztályok és ágyak miatt súlyosbodó lakossági terhekről nem tájékoztatták megfelelő időben és módon a közvéleményt – olvasható a Népszava – online oldalán.

Egyelőre tájékozódnak az új beutalási rendről, az új honlap ugyan segíthet, de így sem biztos, hogy elegendő lesz az egy hónapos felkészülési idő - ez a véleménye több háziorvosnak az új betegellátási rendszer körüli káoszról. Bár a kabinet szerint minden a legnagyobb rendben, és még átmeneti időszakot is beiktattak, a lakosság és a dolgozók nincsenek meggyőződve az új szabályok előkészítettségéről, vagy akár arról, hogy ésszerűen tervezték meg az új, kötelező betegutakat.

Mint azt korábban megírtuk – írja a lap - az egészségügyi államtitkárság mindössze két nappal az új rendszer indítása előtt, csütörtök este küldte ki a betegek irányításában központi szerepet játszó háziorvosoknak a tájékoztatókat arról, mostantól hová küldhetik kórházba pácienseiket. Ráadásul a lapnak nyilatkozó szakemberek szerint az alapellátást nem hogy nem tájékoztatták megfelelő időben, szinte teljesen ki is hagyták az új szisztéma előkészítéséből.

Eközben a kormány állítja: a mentőszolgálatot megfelelően felkészítették a változásokra, forrásaink szerint azonban egyelőre ők is a régi rend szerint járnak el, az új szabályok miatt pedig hatalmas a bizonytalanság. Például a mentős diszpécserek még nem tudják, hova kell irányítaniuk ezután a kocsikat egy-egy speciális beteggel. Mert bár a sürgős esetek a kiadott "parancs" szerint mindenhol elsőbbséget kapnak, rengeteg helyen szűnnek meg a sürgősségi ellátásban elengedhetetlen, illetve ahhoz tartozó kórházi profilok.

Eközben a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) által üzembe helyezett portál a háziorvosoknak, kórházi orvosoknak, mentősöknek, és a lakosságnak szóló tájékoztatókat is közöl arról, hogy az ország egyes településein élő betegek hol kapják meg a szükséges ellátásukat. A térképekből egyértelmű, hogy a most megvalósuló több szintű ellátás esetenként nagyon hosszú utazásokra kényszeríti majd a betegeket. Bizonyos ellátásokért ugyanis a pécsieknek Kecskemétre vagy Budapestre kell majd menniük, a Győr-Moson-Sopron megyeiek pedig, a fővárosiakhoz hasonlóan csak Szegeden vehetnek majd igénybe egy másik ellátást. A több utazást a kabinet szerint ellensúlyozza, hogy állítólag magasabb színvonalon, biztonságosabb körülmények között kezelik majd a betegeket, mint korábban.

Azonban az is könnyen előfordulhat, hogy az érintettekkel nem utazhatnak majd együtt szeretteik, a dolgozó szülők pedig nehézkesen látogatják majd meg gyermeküket az ország másik felén. Miután pedig a "reformmal" 15 kórházban szűnik meg a hagyományos sebészet, szülészet, belgyógyászat, súlyos problémát okozhat a jövőben a megfelelő színvonalú, és egyenlő esélyeket nyújtó szülészeti ellátás is. Míg ugyanis Budapesten vagy egy nagyobb városban általában negyed órán belül egy megfelelő intézménybe jut egy szülő nő, a vidéken élők között lesz, aki legalább 50 kilométer autózással juthat majd csak kórházba, hogy megfelelő körülmények között hozza világra gyermekét.