• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Újra csökkennek a gyógyszerárak januártól

Lapszemle Forrás: vg.hu

A 2011-hez képest kétezer gyógyszer árát mérsékelték a gyártók.

Harminchárom gyógyszer ára átlagosan hét százalékkal csökken januártól. Az orvosságok árát letörő vaklicit szabályai jövőre ugyanakkor várhatóan módosulnak, mert bár a tb és a betegek is jól járnak ezzel, az árverseny miatt több termékcsoportban is csak egy támogatott gyógyszer maradt, ami veszélyezteti a betegbiztonságot – írja a Világgazdaság – online.

Fájdalomcsillapító tapaszok, infúziós oldatok, szemcsepp, antipszichotikum is található abban a harminchárom orvosságot felsoroló listában, amely a januártól hatályos árcsökkentéseket tartalmazza Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár által közzétett tájékoztató szerint e készítmények árát átlagosan hét százalékkal mérsékelték gyártóik: a legkisebb árcsökkentés mindössze 0,01, míg a legnagyobb 35,96%-os.

A 2011-es szinthez képest mostanra már több mint 7,5 milliárd forinttal csökkentek a lakosság gyógyszerkiadásai, mivel ez idő alatt több mint kétezer gyógyszer árát mérsékelték a gyártók.

Nem éppen saját akaratukból: a két évvel ezelőtt bevezetett úgynevezett vaklicit kényszeríti őket erre. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár ugyanis időről-időre megversenyezteti az ugyanabba a hatóanyagcsoportba tartozó generikus készítmények előállítóit. A cégek nem ismerik egymás ajánlatát, így vakon licitálnak. Az egészségbiztosító a legolcsóbb termék árát referenciaárnak tekinti, és ahhoz képest nyújt támogatást a hatóanyag-csoportba tartozó többi terméknek is.

A vaklicitbe a leggyakrabban szedett támogatott orvosságokat – vérnyomás- és koleszterincsökkentőket, antidepresszánsokat stb. – vonták be, amit mintegy 2,5 millió beteg szed rendszeresen.

A 7,5 milliárdos összkiadás-csökkentés ezekre lebontva azt jelenti, hogy míg az egyik leggyakrabban használt gyomorsavcsökkentő gyógyszer havi adagja mintegy ezer forintba került 2010-ben, most ugyanennek a hatóanyagnak a készítményei kétszáz forintos áron kaphatók. Ugyanez a keresett vérnyomáscsökkentők esetében a nagyjából három ezer forintos ár helyett hatszáz forintos árat, míg a koleszterincsökkentőknél az átlagos 2200 forint helyett szintén átlagos 600 forintot jelentenek.

A vaklicitnek azonban több árnyoldala is van. Az elmúlt öt vaklicit miatt húszmilliárd forinttal csökkent a gyártók bevétele. A másik, hogy ezerrel csökkent a támogatott gyógyszerek száma, és harminc olyan terápiás terület van, ahol az árcsökkentések miatt csak egyetlen támogatott gyógyszer maradt, ez pedig veszélyeztetheti az ellátás biztonságát.

További részletek a Világgazdaság – online-on.

Legolvasottabb cikkeink