• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Visszaélnek a kórházakban a taj számokkal

Lapszemle Forrás: mno.hu

Milliós tételekkel terhelhetik meg a kórházak számláit a hibás adatok.

Tavaly a fekvőbeteg-ellátást nyújtó kórházak 16 281 esetben jelentettek hibás társadalombiztosítási azonosító jelet az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnak, miközben 3,6 millió beavatkozás után kértek finanszírozást – derült ki a lapunk által készített összesítésből. Szakemberek szerint legtöbbször emberi mulasztás okozza a hibát, de olykor halottak taj számával is visszaélnek a betegek. A kórházak pedig néha olyan beavatkozásért is pénzt kérnek, amelyet valójában el sem végeztek - írja az mno.hu.

Több mint ezer esetben jelentenek havonta hibás társadalombiztosítási azonosító jelet (taj szám) az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnak (OEP) az egészségügyi intézmények. Ezeknél addig nem fizette ki a kórházak költségeit a biztosító, amíg nem tisztázták a hiba okát. A legfrissebb, februári OEP-jelentés szerint az év második hónapjában 1337 hibát jelzett a rendszer, ez tavaly ugyanebben az időszakban 1586 volt – derült ki a lap által összesített adatokból, amelyek szerint tavalyhoz képest egyébként javultak a mutatók.

Oberfrank Ferenc, az OEP korábbi főigazgatója a Magyar Nemzetnek elmondta: a kórházakban nem mindig derül ki azonnal, ha valami nem stimmel, sokszor csak az OEP-től értesül a kórház arról, hogy nem finanszírozott az elvégzett vizsgálat. Arról, hogy pontosan mit is jelent a hibás taj, a szakértő úgy nyilatkozott: a legtöbb esetben ez csupán elütés, ilyenkor emberi hibáról beszélhetünk.

– Kisebb százalékban ugyan, de előfordulhat, hogy valaki hamis adatot közöl, ám az is lehet, hogy a beteg nem biztosított. Ilyenkor a szám maga érvényes, de senki nem fizeti a beteg után a kötelező társadalombiztosítást – sorolta Oberfrank Ferenc. A volt OEP-főigazgató szerint az utóbbi időben több olyan eset is előfordult, hogy valaki halottak taj számával élt vissza az ellátás igénybevételénél.
Ez azonban nem a legrémisztőbb, hiszen Oberfrank Ferenc arról is beszélt: találkozott olyan esettel, mikor a szolgáltató kórházak annak ellenére lejelentettek egy-egy vizsgálatot az OEP-nek, hogy azt valójában nem végezték el. Ilyenkor úgy kérnek finanszírozást, hogy nem voltak költségeik.

További részletek, adatok a teljes cikkben