Édesapámnak (58 éves) évek óta rosszak a vérkép eredményei, nagyon magas a triglicerid szintje. (Úgy tudom 1,4 a maximális érték, ami még jónak számít. Édesapám értékei általában 10,00-11,00 környékén vannak.) Emellett magas a cukra is, erre gyógyszereket szed. A háziorvosa évek óta különböző gyógyszereket ír fel Neki, melyek a vérzsírszintet hivatottak csökkenteni, és emellett szigorú diétát javasol.
Mikor a laboreredmények rosszak, mindig "megmossa az apám fejét", hogy már
megint biztosan zsírosat evett.
Biztosan tudom, hogy apukám tartja a diétát, és nem eszik zsírosat, már csak
azért sem, mert soha nem is szerette a zsíros, nehéz ételeket.
Azt szeretném megtudni, vajon nem lehetséges -e, hogy édesapám szervezete
esetleg nem képes valamiért feldolgozni a zsírokat? Nem kellene -esetleg
kivizsgálni? Hová fordulhat, ha úgy érzi, hogy nem veszik komolyan a
problémáját? Kérheti -e, hogy beutalják valamilyen szakrendelésre? Ha a
háziorvosa nem hajlandó erre, hová tud fordulni?
A trigliceridek normálértéke 0,5-1,7 közötti, de mindenképpen alacsonyabb, mint 2,8 mmol/liter. Ismertek úgynevezett borderline esetek, amikor 2,8 és 5,6 közötti a színt, ilyenkor diétát írnak elő és ha nem megfelelő az eredmény, akkor gyógyszert is adnak, ha a betegnél más kockázati tényező is fenn áll. /pl. koronária betegség /A triglicerid színtet 5,6 mmol/l alá akarjuk csökkenteni,
mert különben a szakirodalom szerint nagy a hasnyálmirigy gyulladás kockázata. Emelkedhet a színtje pl. cukorbetegségben, veseelégtelenségben, egyes májbetegségekben, heveny hasnyálmirigy betegségben, elhízottakban, alkoholfogyasztás után, csökkent pajzsmirigy működésben, paraproteinémiákban
/amikor a normálistől eltérő szerkezetű fehérjék termelődnek és jelennek meg a vérben/és bizonyos gyógyszerek szedése miatt. Ezek mind másodlagosak, tehát van a magas triglicerid színtnek kiváltó oka. Abban az esetben, ha nem találni ilyen okot, akkor elsődleges, azaz primer hypertrigliceridémiáról beszélünk és ez
lehet családi halmozódás is. A diéta azt jelenti, hogy a zsírfogyasztás nem érheti el az összes kalóriabevitel 30 %-át, ezen belül a telített zsír a 10 % -ot. A telített zsírt úgy lehet csökkenteni, hogy a marha-disznó-csirkehús és hal adagja étkezésenként maximum 85 g lehet, a napi összes húsfogyasztás pedig 150-170 gr. Tehát nemcsak zsírról van szó, hanem húsról is. A húst meg kell tisztítani a zsírtól, inaktól, bőrtől. Csökkenteni kell a teljes tejből készült termékek fogyasztását. Lágy margarint és folyékony növényi olajat kell használni., de ez is a napi teljes kalóriabevitelnek max. 10 %-a lehet. Az összkalória bevitel 60 %-ának szénhidrátnak kell lennie /friss gyümölcs,zöldség,őrletlen gabona, korpa/ de ez ütközik a cukorbetegek diétájával. A testmozgás gyakran elősegíti a triglicerid színt csökkenését.
Édesapjánál először azt kellene tisztázni, hogy van-e kimutatható oka a magas triglicerid színtnek - mert akkor ezt az okot is kell kezelni, vagy pedig elsődleges az állapot. Ezt belgyógyász fogja tudni kivizsgálni. Mivel az édesapja cukorbeteg is, ezért járnia kell diabetesz gondozásra, ahol olyan belgyógyász szakorvossal találkozik, aki tud segíteni. Vagy megbeszélik és kivizsgálják a problémát, vagy továbbküldi az Édesapját. Szerintem az a legegyszerűbb, ha a diabetológusától kér segítséget.
dr Gerencsér Emőke