• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A háziorvos és a komputer

Praxis Forrás: Weborvos Szerző:

Az orvosok egy része idegenkedik a számítógépektől, informatikai ismereteik is hiányosak.

Füvesi István, a Szegedi Tudományegyetem Számítástudományi Tanszékének adjunktusa annak a hódmezővásárhelyi felmérésnek kapcsán beszélt erről a Weborvosnak, amit a város egészségügyi intézményeiben és háziorvosainál végeztek.

A Városi Informatikai Tanács felmérte a város oktatási, egészségügyi és kulturális, valamint önkormányzati intézményeinek számítástechnikai felszereltségét, illetve azt, hogy a dolgozók mennyiben tudják használni a rendelkezésükre álló berendezéseket. Harminchárom háziorvost is megkérdeztek számítógépes felszereltségükről, illetve komputerhasználati szokásaikról.

Füvesi István arról számolt be, tapasztalatai alapján szinte minden háziorvos számítógépét bővíteni, vagy cserélni kellene, mert hardvereik és a rajtuk futó programok egyaránt elavultak. – A számítógépek a jelenlegi feladatok elvégzésére is csak részlegesen alkalmasak. Másrészről az Európai Unio küszöbén az egészségügyi informatika terén is óriási változások várhatóak. Az orvosok már jelenleg sem tudnak lépést tartani a fejlődéssel, előrelépés híján a helyzet tarthatatlanná válhat – vélekedik a számítástechnikai szakember.

A kutatási beszámoló számsorait böngészve kiderül: a legtöbb gép Pentium I-es alaplappal fut, a tárolókapacitás általánosan 1 és 10 gigabyte közötti. A kérdésre válaszoló doktorok fele a Windows 95-ös operációs rendszerét használja, harmada telepítette gépére a Windows 98-as kiadását, míg Win2000-rel 4 százalék rendelkezik. A harminchárom megkérdezett háziorvos közül tizenketten sehol sem használnak Internetet. Hatan csak otthonukban, négyen csak rendelőjükben férnek hozzá a világhálóhoz. Mindössze öt orvos válaszolta azt, hogy mindkét helyen internetezik.

– A vásárhelyi háziorvosok a hasonló helyzetben lévő kollégáikhoz hasonlóan nagyon sok információtól esnek el azzal, hogy nem tudnak élni az Internet nyújtotta lehetőséggel. Bár nagyon sok adminisztratív teher nehezíti most is a gyógyító munkát, mégis meg kellene győzni az orvosokat arról, hogy megéri időt és pénzt szánni a számítógépekre, mert a befektetés már rövid távon is megtérülhet – vélekedik Füvesi István.

A városi Erzsébet Kórházban a dolgozóknak kevesebb mint a fele használ munkájához számítógépet. A működésben lévő komputerek ötöde 386-os alaplappal bír, 8 százalék az arányuk a 486-os gépeknek. A számítógépek döntő többsége itt is Pentium I-es, miközben az ennél gyorsabb vagy nagyobb kapacitású komputerek száma elenyésző. A RAM nagy része 64 megabyte alatt marad, a legtöbb gép winchesterének kapacitása 1-4 gigabyte közötti.

Amint arról a Weborvos olvasói korábban már tájékozódhattak, a vásárhelyi kórház Erzsébet termében hétfőn nyílt informatikai előadást szerveznek az egészségügyi dolgozóknak. A programban a Városi Informatikai Tanács felmérésének részleteiről is hallhatnak a résztvevők.
A témáról a weborvosban