• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Irányított betegellátás Szikszón is?

Praxis Forrás: Weborvos Szerző:

Az irányított betegellátási rendszer lesz az egyik fontos témája a szikszói II. Rákóczi Ferenc Kórház szervezésében november 27-én, csütörtökön délután 2 órakor kezdődő Abaúji Orvos Napnak.

E tudományos tanácskozás egy évtized óta kíséri a szikszói II. Rákóczi Ferenc Kórház szakembereinek tevékenységét. 1993 óta ugyanis minden év végén összegyűlnek az intézet orvosai, a környező területen praktizáló háziorvosok, valamint a térség kórházainak vezetői, képviselői, hogy számot adjanak, illetve tájékozódjanak a kórház elmúlt egy éves tudományos és gyógyító tevékenységéről.


Mint arról dr. Tiba Sándor igazgató főorvos lapunkat tájékoztatta, évről évre fontos esemény ez egy ilyen kis, sokszor nem kellően értékelt és bizonyos szakterületeken orvoshiánnyal küzdő intézmény életében. Nem kevésbé fontos az itt dolgozók szakmai tevékenysége vonatkozásában, hiszen a gyógyítás mellett a tudomány művelése terén is aktívak a kórház orvosai. Az elmúlt évben például publikációik mellett 22 előadáson számoltak be tudományos eredményeikről.


Az idei orvos nap két szekció – belgyógyászat és műtéti területek – előadásai révén foglalja össze a kórház elmúlt egy évét. E témák kapcsán ugyanakkor – a hagyományokhoz híven –meghívott előadók beszámolóit is meghallgathatják az érdeklődők.

Mindennek jegyében szó lesz többek között egy új szupportív terápiás szer daganatos betegségekben való alkalmazásáról és a klinikai tapasztalatokról; az onkológiai gyógyszeres terápia újdonságairól; a vashiányos anaemiáról; az immobilitás szövődményeiről szerzett tapasztalatokról; miként a decubitus kezelésének elméleti és gyakorlati vonatkozásairól is.


A tudományos ülés programja kapcsán dr. Tiba Sándor kiemelte azt a záró előadást, mely az irányított betegellátással foglalkozik. E témára azért tekintenek várakozással a szakemberek, mert a struktúra kormányzati kiterjesztése után a kórház is csatlakozna az irányított betegellátási rendszerhez. Ehhez legalább 50 ezer embert kell ellátnia a csatlakozóknak, így az intézet számít a térség, azaz a Szikszó és Encs környékén praktizáló háziorvosok együttműködésére is. Az igazgató főorvos úgy tudja, előbbiek nyitottak e lépésre. Dr. Tiba Sándor úgy véli, a rendszer sajátosságaiból adódó szervezettség, a „betegutak", a kezelések, terápiák követhetősége, valamint a szűrés és gondozás kiteljesedése mindenképp előnyt jelentene az abaúji betegellátásban. Reményei szerint tehát az orvosi nap előadása során születhet egyfajta előkészítő döntés a kórház szakemberei, valamint a térség háziorvosainak egyetértése révén.

Legolvasottabb cikkeink