• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A felújítás után imaszobát is kapnak

Regionális hírek Forrás: Weborvos Szerző:

A jövő hónap közepén írják ki azt a pályázatot, amelynek elbírálása után megkezdődhet a siklósi önkormányzat fenntartásában lévő ápolási otthon teljes rekonstrukciója.

Hosszú évek után végre megújulhat a Siklós szomszédságában fekvő, jelenleg leromlott állapotban lévő máriagyűdi , főként idősgondozást ellátó, önkormányzati fenntartás mellett működő egészségügyi intézmény. Mindez annak a közel félmilliárdos pályázati támogatásnak köszönhető, amelyre a siklósi önkormányzat nyújtott be pályázatot, s amit címzett támogatásként a közelmúltban el is nyert.

A máriagyűdi otthonban 169 gondozott él, főként olyan időskorú emberek, akiknek egészségi állapota már állandó felügyeletet igényel, s ezt – ott ahol egyáltalán van – a család nem tudja biztosítani számukra. Ahhoz azonban, hogy az otthon teljes felújítása mielőbb elkezdődhessen, az önkormányzatnak pályázatot kellett kiírni a szükséges munkálatokra, amelynek várható határideje december közepe lesz.

A beruházási tervben szerepel az épület teljes tetőcseréje, és olyan helyiségek kialakítása, amelyek a gondozottak komfortérzetét, kényelmét növelik majd. E szerint több mint 500 négyzetméterrel bővül az intézmény, s ez lehetőséget biztosít arra, hogy a bentlakó időskorúak számára olyan gyógyszobákat is kialakítsanak, ahol a különböző betegségek függvényében a szükséges rehabilitációt kényelmes, esztétikus körülmények között lehet majd folytatni.

A rekonstrukciós tervnek  fontos eleme még, hogy az épület felújítási munkálatai már az akadálymentesítést előíró, kötelező jogszabályokhoz igazodnak majd, ami azt jelenti, hogy a mozgáskorlátozottak számára az illemhelyek, a kézmosók és a zuhanyzók is már gond nélkül használhatókká válnak. Miután az otthonban főként idős, beteg emberek élnek, akik egészségi állapotuk miatt nem minden esetben tudnak a közeli templomba eljutni, ezért az intézményen belül – az épület tetőterében - egy imaszobát is kialakítnak, amelynek megközelítését lift biztosítja majd. A máriagyűdi otthon – ahol helyben is orvosi szolgálat működik - egyébként térségi feladatokat ellátó intézmény, ami azt jelenti, hogy Baranya több településéről is kerülnek ide betegek.