• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A nagy tűzoltásra emlékeztek Szolnokon

Regionális hírek Forrás: MTI - Weborvos

Emléktáblát avattak a szolnoki kórháztűz megfékezésének 10. évfordulóján.

Emléktáblát avattak szerdán a szolnoki Hetényi kórházban az ottani tűzeset megfékezésének 10. évfordulóján, felidézve mindazok helytállását, akik hivatásukból fakadóan közreműködtek a tűzoltásban és a bajba került betegek életének mentésében.

Nagy Róbert alezredes, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság vezetője elmondta: a tűz emberi gondatlanságból keletkezett a kórház hétemeletes tömbjének irattárában, a lángok megfékezése az épület belső szerkezete, a tűz jellege és a füst miatt nem mindennapi feladat elé állította a tűzoltókat és más szakembereket. A többórás munkában 52 gépjárművel 227 ember vett részt, köztük 32 járművel 91 tűzoltó dolgozott a tűzesetnél.

A lángok megfékezése mellett az épületben fekvő betegek közül 230-at, köztük 22 csecsemőt kellett kimenteni, senki sem sérült meg. "A szolnoki kórházban végrehajtott személyi mentés a legnagyobbnak számít a hazai tűzoltóság krónikájában" - jegyezte meg az alezredes.

Nagy Róbert hozzátette, hogy bár tűz miatt az épületben félmilliárd forintos anyagi kár keletkezett, az eredményes védekezés révén ennek az értéknek a többszörösét sikerült megmenteni a szakmai értékelés alapján kiemelkedő elhivatottságról tanúságot tevő állománynak.

Kállai Mária megyei kormánymegbízott szerint ez a példa is bizonyítja, hogy nem véletlenül magas a tűzoltók bizalmi indexe, megbecsültsége a társadalom részéről. Úgy fogalmazott, fontos az ilyen és hasonló esetekről való megemlékezés, mert a tűzoltásban és mentésben tíz éve részt vevők "hőstettet hajtottak végre".

Bene Ildikó, a Hetényi kórház főigazgatója arról beszélt, hogy az intézmény 117 éves történetének legnagyobb vészhelyzetét élte át 2003 februárjában, de hála az egészségügyi dolgozók fegyelmezett hozzáállásának, hatékony támogatást tudtak nyújtani a lángok ellen védekezőknek. Felidézte, hogy az épület magasabb részeiről kimentett várandós nők, kismamák és újszülöttek közül csak néhányat kellett más kórházba elszállítani, a többiek elhelyezését az intézményen belül megoldották.