• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A portás fékezte meg a dühös beteget

Regionális hírek Forrás: Weborvos Szerző:

Egyelőre nem tudható, hogy a vidéki kórházban lejátszódott vitában milyen döntést hoz majd a megyei kamara.

Egy hónappal ezelőtt az egyik baranyai kórház ügyeletén majdnem verekedésbe fulladt az orvos és betege közötti vita. A napok óta már komoly megfázásos tünetekkel kínlódó, időközben belázasodott középkorú férfi segítségért fordult az egyik vidéki kórház – akkor már ötödik napja - ügyeletes orvosához, aki azonban nem tartotta szakmailag indokoltnak az ellátást, s elküldte a beteget. A férfi az állítólagos goromba hangnemtől olyannyira feldühödött, hogy ha az orvos nem menekül el időben, biztosan tettlegességre került volna sor. A pácienst végül az intézmény portása fékezte meg.


A sértett beteg az eset miatt előbb az illetékes tisztiorvosi szolgálatnál tett bejelentést, a hatóság pedig az ügyről elkészített jegyzőkönyvet a megyei orvosi kamarához küldte tovább. Az etikai vizsgálat eredménye csak jövő év elejére várható.


Az üggyel kapcsolatban megkérdeztünk egy pécsi orvost, aki név nélkül fogalmazta meg véleményét. A doktor azt tartja szomorúnak, hogy az évi soktízezres ügyeleti orvos-beteg találkozóból csupán az a hír lát napvilágot, amelyet zaftos szenzációként lehet tálalni. Arról azonban, mi zajlik igazából a háttérben, egyre kevesebbet hallani. A kollegákkal folytatott beszélgetésekből az az általános tapasztalat vonható le, hogy a betegek egy részének fogalma sincs arról, vajon mi is a valós funkciója az éjszakai ügyeletnek. Ezt mutatja, hogy sok esetben egészen hihetetlen panaszokkal állítanak be.


Az egyik háziorvos ismerősömet azért keltette fel a páciens, mert nem tudott aludni, vagy a másiknak nem volt két napja széklete, de hoztak már gyereket éjnek idején a kézfejen jelentkező kiütésekkel is – sorolja a doktor. A fogászok szerint egy-egy éjszakai ügyeleten úgy ültek sorban a betegek foghúzásra várva, mint a nappali rendeléseken. Az egyik uránvárosi gyógyszertárba egy férfi azért csöngetett hajnali kettőkor, mert a feleségének elfogyott a fogamzásgátló tablettája.


Azon nem lehet vitatkozni, hogy az orvos a nála jelentkező beteget semmilyen kifogással nem küldheti el, de miután a doktor is emberből van és mondjuk aznap már a harmadik éjszakáját tölti inspekcióban, előfordulhat, hogy nem a megfelelő hangnemben konstatálja a panaszokat. Többször beszéltünk egymás között arról is: ha csak ötszáz forintot kellene fizetni a betegeknek egy-egy ügyeleti ellátásért, a betegszám biztosan jelentősen csökkenne – vélekedett a pécsi klinikus.


Egyelőre nem tudható, hogy a vidéki kórházban lejátszódott vitában milyen döntést hoz majd a megyei kamara, de annyi bizonyos: az etikai bizottsághoz és a betegjogi képviselőkhöz beérkező panaszok jelentős részében éppen a nem megfelelő hangnemet, illetve a tájékoztatás hiányát kifogásolják a betegek. Mindez pedig arra enged következtetni: fogy a türelem.