Egészségesebb ételkínálat az iskolai büfékben Tatabányán.
![]() |
A gyermekbarát iskolabüfé-program három éve indult útjára országszerte, azóta 12 ezer ötödik osztályos tanuló ismerte meg, hogyan kell helyesen, egészségesen étkezni. Minderről az ÁNTSZ Komárom-Esztergom megyei szakemberei számoltak be. A megyében 150 területi védőnő tevékenykedik, közülük 108-an eljutnak az iskolákba is. Szerintük a szemléletváltást a
családban kell kezdeni, hiszen a gyerekek az otthon látott mintát viszik tovább. A jó példát tehát nemcsak az iskolában, hanem otthon is meg kell mutatni - a szülők segítségével.
Az ÁNTSZ ezért fordult az iskolákhoz, hogy az iskola-egészségügyi szolgálat munkatársai szülői értekezleteken is tarthassanak tájékoztató előadásokat. Ezeken hívják fel a figyelmet a
büféprogramra is: ennek lényege nem a kínálat szűkítése, hanem az átalakítása lenne.
A programra bekapcsolódó háziorvos szerint hiába indult el a program három éve, még mindig akad olyan iskolai büfé, ahol például nem árusítanak tejet a gyerekeknek. A magas zsír, cukor- és tartósítószer tartalmú ételek helyett magvas pékárut, tejtermékeket, zöldséget, gyümölcsöt, a cukros üdítők helyett pedig ásványvizet ajánlanak a büfék üzemeltetőinek. Az orvosok csökkentenék az édességek választékát is.
A tatabányai büfék tulajdonosai nyitottak a változtatásokra, azzal, hogy a csipszek, a kóla mellett bővítik kínálatukat és jobban propagálják az egészségesebb ételeket. Az eddigi tapasztalatok alapján a gyerekek is gyakran választják az egészségesebb ennivalót, ha tudják, ez hosszú távon a javukat szolgálja.