• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A tulajdonosok nyitottak

Regionális hírek Forrás: Weborvos Szerző:

Egészségesebb ételkínálat az iskolai büfékben Tatabányán.

Gyermekbarát programot indított Tatabányán az ÁNTSZ az egészséges étkezés bevezetésére, az iskolai büfék kínálatának átalakítására. A szakemberek szerint az iskoláskorú gyerekek 15-30 százaléka túlsúlyos: a Komárom-Esztergom megye székhelyén tapasztaltak megfelelnek az országos átlagnak. A súlyfelesleg oka elsősorban a mozgásszegény életmód és a helytelen táplálkozás. A változtatást a szakemberek az iskolai büféknél kezdenék.

A gyermekbarát iskolabüfé-program három éve indult útjára országszerte, azóta 12 ezer ötödik osztályos tanuló ismerte meg, hogyan kell helyesen, egészségesen étkezni. Minderről az ÁNTSZ Komárom-Esztergom megyei szakemberei számoltak be. A megyében 150 területi védőnő tevékenykedik, közülük 108-an eljutnak az iskolákba is. Szerintük a szemléletváltást a
családban kell kezdeni, hiszen a gyerekek az otthon látott mintát viszik tovább. A jó példát tehát nemcsak az iskolában, hanem otthon is meg kell mutatni - a szülők segítségével.

Az ÁNTSZ ezért fordult az iskolákhoz, hogy az iskola-egészségügyi szolgálat munkatársai szülői értekezleteken is tarthassanak tájékoztató előadásokat. Ezeken hívják fel a figyelmet a
büféprogramra is: ennek lényege nem a kínálat szűkítése, hanem az átalakítása lenne.

A programra bekapcsolódó háziorvos szerint hiába indult el a program három éve, még mindig akad olyan iskolai büfé, ahol például nem árusítanak tejet a gyerekeknek. A magas zsír, cukor- és tartósítószer tartalmú ételek helyett magvas pékárut, tejtermékeket, zöldséget, gyümölcsöt, a cukros üdítők helyett pedig ásványvizet ajánlanak a büfék üzemeltetőinek. Az orvosok csökkentenék az édességek választékát is.

A tatabányai büfék tulajdonosai nyitottak a változtatásokra, azzal, hogy a csipszek, a kóla mellett bővítik kínálatukat és jobban propagálják az egészségesebb ételeket. Az eddigi tapasztalatok alapján a gyerekek is gyakran választják az egészségesebb ennivalót, ha tudják, ez hosszú távon a javukat szolgálja.